Cum poți circula cu numere de înmatriculare roșii?

Cum poți circula cu numere de înmatriculare roșii? Orice mașină care circulă pe drumurile publice trebuie să fie sigură, să respecte normele de protecție a mediului și să fie folosită conform scopului său. Pentru a conduce legal în România, șoferii trebuie să aibă actele necesare și să respecte legea.

Înmatricularea mașinii este obligatorie pentru a putea circula pe drumurile publice. Numerele de înmatriculare arată că vehiculul este înregistrat oficial. Conform legii, mașinile și remorcile trebuie înmatriculate la autoritatea din zona unde locuiește sau își are sediul proprietarul.

Vehiculele pot circula cu numere provizorii cu o condiție

Vehiculele pot circula cu numere provizorii dacă au o autorizație specială de la autorități, până când sunt înmatriculate definitiv. Această autorizație permite folosirea mașinii pentru o perioadă limitată, până la finalizarea actelor.

Numerele provizorii sunt utile dacă cineva vrea să circule imediat după ce a cumpărat o mașină, fără să aștepte înmatricularea permanentă. Acestea pot fi obținute atât pentru mașini cumpărate în România, cât și pentru cele importate, oferind dreptul legal de circulație imediată.

Autoritatea care se ocupă de eliberarea numerelor de înmatriculare este Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care face parte din Ministerul Administrației și Internelor (MAI).

placute de inmatriculare placute auto numere de masina
SURSA FOTO: Dreamstime

Numerele roșii sunt valabile cel mult 90 de zile

Numerele roșii sunt valabile cel mult 90 de zile, dar pot fi eliberate și pentru perioade mai scurte, fără a depăși acest termen cumulat. În plus, acestea sunt valabile doar dacă mașina are o asigurare RCA activă și nu pot fi folosite după expirarea sa.

Mașinile cu numere roșii pot circula doar în România, nu și în alte țări.

Potrivit Legal Badger, pentru a obține autorizația și plăcuțele provizorii, trebuie depuse următoarele documente la autorități:

  • Cerere-tip completată;

  • Actul de identitate al solicitantului;

  • Copie după contractul RCA;

  • Documentul care dovedește că solicitantul este proprietarul mașinii;

  • Actele de înmatriculare din străinătate (dacă mașina a fost importată), atât originalul, cât și copia. Dacă lipsesc, autorizația se dă pentru maximum 5 zile, dar nu mai mult decât valabilitatea RCA;

  • Dovada plății pentru autorizația provizorie;

  • Dovada plății pentru plăcuțele provizorii;

  • Copie după declarația vamală (doar pentru mașinile din afara UE, dacă autorizația e cerută pe mai mult de 30 de zile).