Crește punctul de pensie în România
The Tax Institute, primul think tank românesc dedicat fiscalității, anunță că majorarea salariului minim va determina și o creștere a salariului mediu.
Această majorare va determina și creșterea punctului de pensie.
The Tax Institute a mai notat pe pagina sa de Facebook că o creștere de 10 procente a salariului minim ar înseamna o crește de cel puțin 5 procente a salariului mediu.
Drept urmare, s-ar ajunge la un cost suplimentar de 7 miliarde.
”Creșterea salariului minim duce automat și la creșterea salariului mediu, ceea ce duce și la creșterea punctului de pensie. Estimativ, o creștere de 10% a salariului minim se translatează într-o creștere de cel putin 5% a salariului mediu, ceea ce generează un cost suplimentar de încă aproximativ 7 miliarde. La fel ca mai sus – TVA, accize, etc – rămân minim 5,5 miliarde în MINUS”, arată think tank-ul.
Crește salariul minim de la 1 iulie
Începând cu 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut garantat la nivel național va fi majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pe lună, conform HG 598/2024, adoptată la 6 iunie 2024.
Pentru angajații care primesc salariul minim brut, această majorare va duce la o creștere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei lunar.
Creșterea salariului minim brut va determina și ajustarea valorii maxime a deducerii de bază aplicată angajaților.
Valoarea deducerii pentru angajații fără persoane în întreținere va crește de la 660 de lei la 740 de lei.
Deducerea poate ajunge până la 1.665 de lei pentru angajații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 59/2024, adoptată la 7 iunie 2024, mărește suma neimpozabilă din salariul lunar de la 200 de lei la 300 de lei. Aceasta va reduce impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru angajați și va fi valabilă până la sfârșitul anului 2024.
Angajatorii vor avea costuri suplimentare
Angajatorii vor avea costuri operaționale mai mari din cauza creșterii contribuțiilor sociale obligatorii.
Contribuțiile CAS și CASS trebuie achitate la nivelul salariului minim brut pentru toți angajații care câștigă sub această valoare.
Modificarea salariului minim brut va influența și valoarea popririlor care pot fi aplicate în cazul salariaților cu venituri mici.