Se schimbă regulile! Ce se va întâmpla cu pensiile din 2021

Toți pensionarii ar trebui să știe că pot să își cumuleze veniturile fără a risca să-și piardă dreptul la pensie. Toate acestea permit suplimentarea veniturilor, fără ca legea să fie ocolită.

Cei pensionați pentru limita de vârstă

Pensionarii pentru limita de vârstă pot să își cumuleze pensia cu veniturile din salarii sau activități independente. Legislația pensiilor permite ca aceștia să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA). În plus, ei pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, indiferent de sumă.

Cei pensionați anticipat

Acești pensionari (chiar dacă sau pensionat anticipat sau anticipat parțial) pot obține și ei venituri, pe lângă pensie, din activități independente, inclusiv PFA.

Readucem aminte că, din septembrie 2021, noua lege a pensiilor va păstra un singur tip de pensie anticipată, aceasta fiind cea care presupune penalizări, notează avocatnet.ro

Cei care primesc pensie de urmaș

În funcție de situația beneficiarului, situația cumulului pensiilor de urmaș cu veniturile din activități dependente sau independente este diferit.

Cei care au activități independente, care nu presupun un raport de muncă, nu există limitări, însă în cazul veniturilor din salarii cumulul este uneori permis până la un anumit punct.

Cei pensionați pentru invaliditate

Legea pensiilor permite ca pensionarii cu gradul I și II de invaliditate să poată să își cumuleze pensia cu alte venituri din activități independente în mod nelimitat.

Aceeași lege permite ca pensionarii cu gradul III de invaliditate să cumuleze pensia cu venituri din salarii, fără să le fie suspendat dreptul la pensie.

Cum se cumulează pensiile cu alte venituri în 2021

Viitoarea lege a pensiilor va permite cumularea acesteia cu alte venituri din activități independente. Totuși, aceasta se va raporta diferit ce pot fi obținute simultan cu pensia, fără a duce la suspendarea acesteia din urmă: astfel, noua reglementare menționează veniturile pentru care se datorează contribuție la pensie (CAS) conform Codului fiscal.