O categorie de români trebuie să depună neapărat un document important la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Momentan, pedepsele pentru cei care nu o fac nu sunt atât de grave, dar totul se va schimba de la 1 iulie.
Documentul care trebuie depus la ANAF
Românii care lucrează în afara României sunt obligați să depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) un anumit document.
Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală, spune Andreea Covaci-Ernst, o expertă în drept și în fiscalitate care trăiește în Germania.
Aceasta a precizat că sunt mulți români care nu depun acest document deoarece amenda pe care o primesc pentru nerespectarea obligativității este mică.
Concret, amenda pe care aceștia o primesc este de 100 de lei.
De ce trebuie depus documentul?
Experta spune că lipsa depunerii acestui document va avea efecte mai grave după ce vor avea loc anumite schimbări ale legislației.
Concret, este vorba despre impozitarea cu până la 70 de procente a celor care nu au cum să-și justifice veniturile.
„Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare”, spune Andreea Covaci-Ernst.
În plus, adaugă experta, ANAF va începe să meargă după oameni. Mai precis, instituția va controla pe cei care depun sau nu documentul.
Ea a mai spus că statele doresc să aibă de unde să mai ia bani. În aceeași situație se află și Germania care, spune ea, a avut încasări record în ultimii ani.
”ANAF-ul o să înceapă să meargă după oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a putea să mai scoată bani, bineînțeles, că asta vor statele, asta vrea și statul german, care are încasări record în ultimii 2 ani”, spune aceasta.
Impozitare de 70% de la 1 iulie
Într-o emisiune TV, Cosmin Dumitrașcu, expert în contabilitate, a identificat grupurile de români afectați de noua măsură fiscală și a explicat detaliat circumstanțele în care vor fi impuși să plătească acest impozit semnificativ.
„Este o modificare fiscală care intervine începând cu 1 iulie 2024. Ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, avem venituri nejustificate pe persoană fizică? Sunt acele venituri, de exemplu, platforme online sau pe care le-am intermediat de-a lungul timpului prin bancă. Situație în care sunt cerute justificări de către cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Până la 1 iulie, dacă nu avem justificare pe acele venituri, impozitarea este în procent de 16% pe orice venit găsit nejustificat în conturile personale. Dar dacă până la 1 iulie nu se definitivează acel control, 70% este impozitarea”, a explicat el.
Cosmin Dumitrașcu subliniază că începând cu data de 1 iulie, cei care nu își vor declara veniturile vor fi cei mai afectați.
Indivizii care pot furniza documente justificative pentru veniturile lor legale nu vor fi supuși impozitului de 70%. Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, nu este nicio problemă.
Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație.
Dacă ești verificat și nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%.
„Atât timp cât tu nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi cu anumite extrase din platformele de criptomonede, de exemplu, de salarii, dacă ai justificare, nu este nicio problemă.
Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă. Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație.
Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă. Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%. De la 1 iulie, evident”, a adăugat expertul.