Simona Halep a schimbat lumea tenisului

După o perioadă îndelungată de tergiversare a procesului Simonei Halep și de o așteptare prelungită de opt luni, cazurile de dopaj din tenis par să intre într-un ritm normal.

După înfrângerea răsunătoare suferită în procesul cu Simona Halep, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și-a revizuit complet abordarea față de sportivii care se confruntă cu probleme legate de contaminarea cu substanțe interzise.

În timp ce Simona Halep a stat pe tușă din cauza suspendării, ultimul caz de dopaj a fost tratat complet diferit de către ITIA.

rachetă de tenis; minge de tenis
SURSA FOTO: Dreamstime

Marco Bortolotti a fost depistat pozitiv cu clostebol

Vorbim despre cazul tenismenului italian, Marco Bortolotti, care a fost depistat pozitiv cu clostebol.

Depistarea a fost făcut în urma unui control din octombrie 2023, de la un eveniment ATP Challenger din Lisabona.

Jucătorul de tenis nu deținea o scutire terapeutică pentru utilizarea acestei substanțe.

În februarie 2024, acesta a acceptat că substanța se afla în eșantionul său. Totuși, a venit și cu o explicație.

El a spus că nu avea de gând să trișeze și că nu a luat această substanță intenționat.

ITIA a cerut ca laboratorul certificat WADA din Montreal să examineze proba pentru a determina dacă spusele jucătorului sunt sau nu adevărate.

Tenis
Tenis/SURSA FOTO: pexels.com

Marco Bortolotti nu a fost suspendat

Spre diferență de Simona Halep, jucătorul italian de tenis nu a primit nicio suspendare.

ITIA a transmis că laboratorul a decis că acesta spune adevărul. De asemenea, ITIA a mai precizat că explicația promptă a jucătorului de tenis a determinat neaplicarea unei suspendări

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a mai spus că rezultatul ulterior al jucătorului nu va fi descalificat. Acest lucru se pune pe baza faptului că acesta nu a avut nicio vină sau neglijență.

ITIA a clarificat că Marco Bortolotti nu va fi supus niciunei perioade de neeligibilitate.

„Laboratorul a efectuat analize pe baza expunerii lui Bortolotti la clostebol și a concentrației detectate în proba sa și a confirmat, pe baza literaturii științifice, că explicația jucătorului era credibilă.

Având în vedere toate circumstanțele și luând în considerare jurisprudența comparabilă recentă, ITIA a acceptat că jucătorul a stabilit sursa metabolitului clostebol din proba lui de urină și că nu se putea aștepta în mod rezonabil să ia măsuri de precauție suplimentare în legătură cu expunerea la o substanță interzisă.

În plus, nicio suspendare provizorie nu a intrat în vigoare ca urmare a explicației prompte a lui Bortolotti și a validării în timp util din partea experților științifici. În conformitate cu articolele 9.1 și 10.1.2 ale TADP, rezultatele lui Bortolotti, premiile în bani și punctele de clasare de la Lisabona Challenger au fost descalificate; Cu toate acestea, deoarece jucătorul nu a avut nicio vină sau neglijență, niciun rezultat ulterior al jucătorului nu va fi descalificat”, a transmis ITIA.