Autoritățile sunt cu ochii pe Litoral. S-a lansat comandamentul care monitorizează totul în zonă

La conferința de lansare a Comandamentului Litoral 2024 al ANPC, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a declarat că atunci când autoritățile constată situații grave care pun în pericol sănătatea și viața consumatorilor, măsurile luate sunt imediate.

A menționat că s-a intervenit preventiv într-o cameră de hotel unde o mamă cu un copil de doi ani a descoperit priza cu firele expuse și a subliniat că în astfel de cazuri nu se poate face compromis pe linie de sfaturi. Radu Oprea a subliniat importanța comunicării continue între autorități și mediul de afaceri.

”Eu cred că ori de câte ori comunici, nu greşeşti, că lucrul acesta trebuie să-l facem ca autorităţi, să comunicăm cu mediul de afaceri să explicăm de fiecare dată, să avem împreună ghidurile despre care am vorbit cu mediul de afaceri că le vom avea pentru că de multe ori am constatat în discuţiile pe care le-am avut cu antreprenorii că sunt întrebări simple la care nu ştiu răspunsul. O întrebare de genul: dacă sunt proprietar de restaurant, pot să-mi pun murăturile proprii?

Şi dacă da, ce trebuie să fac? Pentru astfel de întrebări, la care răspunsurile trebuie să fie extrem de simple, avem nevoie de aceste ghiduri de comunicare uşor de înţeles şi de procedură. Sigur, acolo unde constaţi rea-voinţă, unde constaţi că ai fost ai consiliat, ai îndrumat şi lucrurile nu s-au îndreptat, cu certitudine sancţiunile vor fi la locul lor şi mesajul acesta este foarte ferm şi foarte clar, că vom fi intransigenţi peste tot, unde constatăm că este pusă în pericol integritatea viaţa, sănătatea consumatorului din România”, a afirmat Radu Oprea.

Sănătatea consumatorilor este cea mai importantă

El a precizat că măsura este imediată atunci când este vorba să fie pusă în pericol sănătatea sau viaţa consumatorilor.

”Atunci când constatăm că lucrurile sunt grave, măsurile sunt imediate. Pentru lucruri care pot avea în acel moment impact asupra sănătăţii, integrităţii consumatorului din România, aici nu există consiliere.

Aici măsura este imediată. Şi acest lucru trebuie foarte bine înţeles. Am găsit un caz, şi vi-l pot explicita ca să vă fac mai bine înţeles, în care a fost dată o măsură de prevenţie într-o cameră de hotel, unde o mamă cu copil de doi ani, a găsit priza fără capac de protecţie, cu firele scoase afară.

Acolo nu există consiliere. Nu există pentru că integritatea copilului, viaţa lui a fost pusă pericol atunci. Pentru aşa ceva trebuie să fim intrasigenţi, măsurile luate trebuie să fie ferme foarte dure în acel moment, nu mai târziu”, a mai explicat Radu Oprea.

Acțiuni bazate pe consiliere și prevenție

În altă ordine de idei, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a declarat că verificările de pe litoral în acest sezon estival vor fi axate pe consiliere și prevenție.

Paul Anghel ANPC
Paul Anghel / SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

Paul Anghel a declarat că în acest an, verificările și controalele de pe litoralul românesc vor fi concentrate pe consiliere și prevenție. Sancțiunile și controalele vor interveni doar în cazuri extreme, cum ar fi toxinfecțiile alimentare sau alte situații deosebite. El a menționat că au prioritizat informarea operatorilor economici și consilierea acestora.

De asemenea, au lansat ghiduri pentru sectoarele de alimentație publică, cazare-primire turistică și divertisment. Anghel a explicat că au inspectat litoralul românesc cu suficient timp înainte și au identificat locații care nu se conformau inițial cerințelor legale, dar care s-au adaptat ulterior.

El a exprimat preocuparea pentru impactul asupra operatorilor economici sezonieri, care tulbură liniștea celor care investesc de ani de zile pe litoralul românesc. Anghel a subliniat dorința lor de a atrage consumatorul român pe litoral și a asigurat că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și celelalte autorități monitorizează pentru a asigura un concediu plăcut și în conformitate cu toate standardele legale.

De asemenea, șeful CJPC Constanța, Horia Constantinescu, a subliniat că nu intenționează să fie persoana care să compromită sezonul estival. El a subliniat că trebuie să ne amintim că acum câțiva ani autoritatea a implementat ideea de cazier comercial într-un act normativ. Constantinescu a menționat că nu este normal ca o autoritate a statului să vină în mod constant să ofere sfaturi cuiva care în trecut a fost consiliat sau sancționat pentru aceleași abateri. Șeful CJPC a subliniat că cei care încep o afacere de mici dimensiuni trebuie să fie bine informați despre activitatea pe care o întreprind.