Nu toate sectoarele din România vor beneficia de un salariu mai mare. De exemplu, angajații din agricultură și industria alimentară vor avea parte de o creștere mai mică, la 3.436 lei, în loc de 3.700 lei.
Ce salariu vor primi angajații din agricultură
Anterior, Ministerul Muncii a informat că de la 1 iulie salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va crește la 3.700 lei lunar.
Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre în acest sens.
În schimb, calculele se vor aplica la fel ca și până acum pentru sectorul agricol.
În acest caz, se va aplica valoarea mai mică pentru salariul minim. Este vorba despre 3.436 lei, în loc de 3.700 lei.
Ministerul Muncii a oferit mai multe informații. Potrivit autorității, salariul minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin H.G. nr.598/2024 a fost stabilit în baza prevederilor art.164 alin(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
În schimb, salariile minime pentru sectorul agricol și industria alimentară, precum și salariul minim în construcții au fost stabilite prin derogare de la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.
Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
Amintim că Guvernul a aprobat în ziua de 6 iunie Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Documentul prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, față de 3.300 lei, cât este în prezent. Măsura se aplică începând cu data de 1 iulie 2024.
Conform Ministerului Muncii, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.
În momentul de față, în România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați.
Este vorba despre aproximativ 14% din numărul total de salariați activi. 1.871.266 de salariați vor beneficia de majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei.
Simona Bucura-Oprescu a spus că demersul ar avea scopul de a aduce un trai mai bun angajaților din România. Un alt scop ar fi reducerea sărăciei în muncă, spune ea.
„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.