Marcel Ciolacu vrea salariu minim diferențiat
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că a discutat cu patronatele și cu sindicatele despre introducerea unui salariu minim diferențiat. Întrebat dacă de la 1 ianuarie 2024 mai crește salariul minim, prim-ministrul a spus că aceasta este abordarea corectă.
„Dialogul pe care l-am avut cu patronatele și cu sindicatele nu a fost de creștere, toată lumea consideră că salariul minim trebuie crescut. Discuția a fost dacă venim, totuși, cu un salariu minim diferențiat. Și, repet, cred că este corectă abordarea și vor urma aceste dialoguri cu partenerii sociali” a spus premierul pentru Digi 24.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.000 de lei/lună la 3.300 de lei/lună, începând cu data de 1 octombrie 2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
În nota de fundamentare se menționează că în România beneficiază în prezent de salariul minim un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.
Se reglementează salariul minim în construcții și agricultură
Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România. Separat va fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură.
Față de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanțelor, proiectul de lege a suferit câteva modificări.
S-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată. Asta pentru ca aceste salarii să crească rapid, iar salariul minim pe economie să fie majorat cu 10 procente, la 3.300 de lei.
Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum. Însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect care să limiteze comisioanele implicate în procesul de distribuție a tichetelor.
Taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%.
Din totalul cifrei de afaceri la multinaționale, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă taxă. Iar impozitul va rămâne la 16 procente din profit. Dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme. Pentru instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale.