Kelemen Hunor vrea o analiză pentru reducerea personalului și oprirea pensionărilor la 48-50 de ani
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este nevoie de o reformă profundă în sistemul bugetar, criticând pensionările anticipate ale unor categorii speciale. Acesta consideră că ieșirea la pensie la 48-50 de ani este „inacceptabilă” și susține că societatea nu mai poate tolera astfel de inechități.
Într-un interviu acordat Europa FM, Kelemen Hunor a afirmat că reducerea personalului bugetar trebuie să fie realizată cu o analiză detaliată și o abordare transparentă. Liderul UDMR a atras atenția asupra supradimensionării unor instituții publice și a subliniat necesitatea unor criterii clare pentru eficientizarea acestora.
„Nu poți să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituție, fiindcă, da, sunt consilii județene care lucrează cu 60 – 65 de oameni, sunt alte consilii județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100 sau sunt direcții în ministere aproape similare și cu responsabilități foarte asemănătoare unde într-un minister sunt 50, 40 de oameni într-o anumită direcție, în ministerul celălalt sunt 10-12 oameni.
Deci, trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză. Și acest lucru nu poți să-l faci de la o zi la alta”, a explicat liderul UDMR.
Hunor critică vehement pensionările anticipate la 48-50 de ani
Kelemen Hunor a abordat și problema pensionărilor anticipate ale unor categorii speciale, precum magistrații, polițiștii sau militarii, care beneficiază de dreptul de a ieși la pensie după doar 25 de ani de activitate. Acesta consideră că situația este o „barieră” care trebuie eliminată.
„Dar fără o reformă structurală, nu ai cum să schimbi lumea. Poți să crești tu TVA, momentan s-ar putea să rezolvi niște chestiuni legate de venituri, dar în același timp tu trebuie să reduci atunci impozitul pe muncă. Oamenii au un simț al dreptății foarte-foarte dezvoltat. Și vă spun un singur lucru: nu pot accepta că magistrații, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că polițiștii, militarii, după 25 de ani de serviciu, la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie.
Este inacceptabil. Deci, societatea nu acceptă așa ceva. Că ei au creat stat în stat, asta este. Dar trebuie să spargem această barieră. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani. (…) Să iei și pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcție de conducere tot la stat, nu este corect. Și oamenii de aceea sunt supărați”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a subliniat necesitatea creșterii vârstei de pensionare la 65 de ani și a eliminării cumulului dintre pensiile speciale și funcțiile publice, pentru a corecta inechitățile care nemulțumesc societatea.
Kelemen Hunor susține nevoia pentru reforme structurale
Președintele UDMR a subliniat că reformele trebuie să fie profunde și bine fundamentate, pentru a asigura echitatea în sistemul public și sustenabilitatea financiară. În acest context, a criticat și soluțiile de moment, precum creșterea TVA, care, în opinia sa, ar trebui însoțită de o reducere a impozitului pe muncă.
Declarațiile liderului UDMR vin în contextul controverselor generate de planurile de restructurare a sectorului bugetar, anunțate de Ilie Bolojan, care a fost huiduit în Parlament pentru susținerea concursurilor și a concedierilor.