Președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) vine cu o surpriză totală pentru 7 milioane de români. Conform informațiilor transmise de către Radu Crăciun, se schimbă sistemul de pensii.
Se schimbă sistemul de pensii! Președintele APAPR a transmis luni, 25 ianuarie, că susţinerea creşterii contribuţiei la Pilonul II pentru atingerea ţintei de 4,75% anunţată pentru 2024 reprezintă una dintre priorităţile asociației.
„Susţinem în continuare creşterea contribuţiei la Pilonul II pentru atingerea ţintei de 4,75% care a fost anunţată pentru 2024. Înţelegem care sunt constrângerile bugetare, mai ales în contextul pandemiei. În acelaşi timp, sperăm ca această creştere la 4,75% să fie una graduală, care să asigure o creştere constantă an de an a comtribuţiilor la Pilonul II, astfel încât să conveargă către această ţintă de 4,75% pentru 2024”, a explicat Radu Crăciun.
Se schimbă sistemul de pensii
De asemenea, acesta a transmis că sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare.
„Pentru 2021 avem un număr de priorităţi pe care ne dorim să le promovăm prin dialog instituţional cu ASF, Guvernul şi Parlamentul României. Printre acestea se regăsesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaţionale şi modificările legislaţiei secundare în vederea digitalizării operaţiunilor fondurilor de pensii private şi a comunicării cu participanţii”, a afirmat președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Radu Crăciun susține că în România este de dorit o politică fiscală care să încurajeze economisirea pe termen lung.
„Cred că, în general, în România este de dorit o politică fiscală care să încurajeze economisirea pe termen lung, indiferent de modul în care ea se realizează. Cu alte cuvinte, o deductibilitatea fiscală care să stimuleze economisirea prin pensii private, asigurări de viaţă, asigurări de sănătate şi orice alt mod de a economisi pe termen lung pentru pensii ar trebui să fie încurajată din punct de vedere fiscal”, a conchis acesta.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea