Se schimba stema României? Proiectul este inițiat de parlamentarii AUR: Este o formă de decomunizare
În expunerea de motive a acestui proiect legislativ se arată că readucerea stemei pe linia tradiției heraldice naționale „este o formă de decomunizare”. Totodată, AUR a explicat în cadrul unui comunicat că este vorba despre „timbrarea scutului mare al Stemei țării cu Coroana de oțel a României”.
„Prin această completare Parlamentul va aduce pe linia tradiției heraldice românești principalul simbol al statului român național, suveran, independent, unitar și indivizibil.
Stema României, începând cu anul 1867, a avut scutul timbrat cu o coroană aurie, iar, începând cu anul 1897 și până în 1948, a avut scutul timbrat cu Coroana de oțel a României, coroană turnată din oțelul unui tun otoman capturat la 30 august 1877, în bătălia de la Plevna din Războiul de independență (1877-1878), simbolizând caracterul național al statului, suveranitatea și independența obținută cu multe jertfe de eroi pe câmpul de luptă”, este scris în expunerea de motive.
Continuă demersul Parlamentului României din anul 2016
De asemenea, AUR a reamintit de faptul că elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București au făurit coroana de oțel, după un proiect al marelui artist plastic român Theodor Aman, membru al Academiei Române.
„Coroana de oțel a României a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București după un proiect al marelui artist plastic român Theodor Aman, membru al Academiei Române. În prezent Coroana de oțel a României este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural național și este expusă la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României din București.
Readucerea stemei pe linia tradiției heraldice naționale este o formă de decomunizare și continuă demersul Parlamentului României din anul 2016 când coroana de oțel a fost repusă doar pe capul acvilei cruciate. De asemenea, timbrarea scutului mare al stemei țării cu Coroana de oțel a României se aliniază unei tendințe tot mai puternice în heraldica europeană, indiferent de forma de guvernământ din statele care au repus coroana în stemele lor. Exemple în acest sens ne oferă mai multe republici: Albania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Federația Rusă, Georgia, Croația, Finlanda, Malta, Muntenegru și San Marino.
Timbrarea cu Coroana de oțel a scutului mare al stemei României are menirea de a reflecta continuitatea (caracterul neîntrerupt) al Statului Român, simbolizând suveranitatea și unitatea națiunii române”, a mai scris AUR în expunerea de motive.