Se schimbă taloanele de pensie! Peste trei milioane de oameni vor avea pensii mai mari

Se schimbă taloanele de pensie! În 2024, peste trei milioane de oameni vor avea pensii mai mari, dă asigurări ministrul Muncii și Protecției Sociale. În 2024, pensiile vor creşte cu 40%. Pe data de 1 ianuarie, pensiile vor crește cu 13,8%, iar punctul de pensie va crește până la 2.032 lei. De la 1 septembrie, pensionarii vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci, va avea loc o creștere a pensiilor de 40%, în medie. Pe scurt, anul viitor, veniturile pensionarilor vor fi majorate de două ori.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. (…) Este important să ştie toţi românii că în 2024 vor avea pensii mai mari datorită celor două procese. Oricum, fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună.

Pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari, care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţi între doamne şi domni şi, nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a explicat, sâmbătă, Simona Bucura Oprescu pentru Antena 3 CNN.

Ce beneficii aduce noua lege a pensiilor?

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii Publice, un mare plus al noii legi a pensiilor este faptul că prevede că toate veniturile brute vor fi luate în calcul la pensie de acum încolo. Pe scurt, pensiile vor fi majorate treptat. Prin „venituri brute” înțelegem: acordul global, primele, premiile, al 13-lea salariu şi sporurile.

În plus, „există numeroase avantaje pentru cei din grupe speciale de muncă. Cei care au lucrat mai mult de 25 ani, stagiu de cotizare standard, vor beneficia de puncte suplimentare de stabilitate.” Totuși, „cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor.” „Cu această nouă formulă de calcul practic” se înlătură „toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem.”

În plus, anul viitor, cei cu pensii mici, care au cotizat la stat 36 de ani și au lucrat pe salarii minime pe economie, vor fi avantajați pe actuala formulă de calcul deoarece au cotizat o perioadă lungă.