Proiectul de lege propune scutirea de impozite pentru tichetele de masă

Proiectul de lege aflat acum în dezbatere la Senat propune scutirea de impozite pentru tichetele de masă, creșă și cultură, precum și pentru voucherele de vacanță, ceea ce ar crește salariul net al angajaților care le primesc.

Pentru ca această măsură să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Conform documentului, se propune eliminarea impozitului pe venit (10%) și a contribuției la sănătate (CASS, 10%) pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță, CASS fiind aplicată acestor bilete de valoare începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, se preconizează scutirea impozitului pe venit pentru tichetele de creșă și cultură.

În practică, aceasta înseamnă că singurele bilete de valoare care vor rămâne impozabile sunt tichetele cadou, care vor fi supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale.

Totuși, impozitarea va avea loc doar în cazurile în care valoarea depășește 300 de lei pe persoană sau în situațiile în care acordarea se face cu alte ocazii decât cele specificate ca fiind scutite de taxe (Paște, Crăciun, Ziua Femeii, Ziua Copilului).

Expunerea de motive a propunerii legislative menționează că biletele de valoare vor fi utilizate doar în țară

Aceste bilete nu vor fi impozitate și nu vor avea contribuție la CASS (Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate). Schimbarea va crește atractivitatea biletelor și va stimula utilizarea lor pe scară largă.

„Toate biletele de valoare urmează a fi cheltuite doar pe teritoriul țării noastre, astfel că, nefiind impozabile sau supuse CASS, crește atractivitatea lor și acest lucru va conduce la utilizarea lor pe o scară mai mare, iar consecința acestui fapt o reprezintă creșterea consumului intern, a turismului intern, precum și a sectorului cultural. Creșterea veniturilor angajaților, prin nedatorarea impozitului pe veniturile din bilete de valoare primite de la angajator și prin neobligarea la CASS pentru aceste bilete, va conduce la compensarea altor cheltuieli, majorate în ultima perioadă”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

lege tichete de masa
SURSA FOTO: România TV

Deși salariații sunt responsabili pentru impozitele pe biletele de valoare, angajatorii sunt cei care calculează, rețin, declară și plătesc aceste taxe.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat un ordin în transparență care stabilește valoarea nominală ajustată a tichetelor de masă pentru semestrul II al anului 2024 și pentru primele luni ale anului 2025.