Tot ce știm despre culoare, aroma și gustul cafelei s-ar putea schimba în totalitate pentru că un nou dispozitiv va face asta pentru noi. Acesta funcționează pe baza inteligenței artificiale și ar putea modifica modul tradițional de evaluare a cafelei de către oameni. O companie din Israel a lansat deja un program pilot cu un astfel de dispozitiv de tip handheld ce ar putea fi adoptat de toată industria de profil.
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, aromă şi gust ar putea fi numărate. Computerele și inteligența artificială ar putea lua locul oamenilor în ceea ce privește evaluarea cafelei și ar putea să stabilească calitatea acesteia pentru noi, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
O companie din Israel a pus la punct un dispozitiv de tip handheld care este capabil să scaneze boabele de cafea şi să le stabilească calitatea. Maşina, care funcţionează pe baza inteligenţei artificiale, are nevoie în prima fază de un om care să introducă parametrii de calitate iar după aceea va putea clasifica cafeaua chiar şi până la prăjire. Compania din Israel a finalizat chiar şi un program pilot cu Carcafe, divizia din Columbia a grupului Volcafe, unul dintre cei mai mari traderi de cafea din lume.
Va schimba modul de evaluare a cafelei
Tranziţia la computere ar modifica modul tradiţional de evaluare a cafelei de către oameni, cunoscut sub numele de „cupping”. Experţi bine pregătiţi şi plătiţi, denumiţi Q graders, de la bursa ICE Futures din New York se ocupă de sarcina dificilă a stabilirii calităţii şi valorii boabelor de cafea primite de bursă. La rândul lor, firmele de trading şi cele care se ocupă de prăjirea cafelei au proprii lor evaluatori.
„Cupping” este un proces complicat comparabil cu cel derulat de somelieri în cazul vinurilor. Experţii cântăresc boabele de cafea după care le prăjesc. Apoi miros cafeaua măcinată şi dau note cu privire la parfum. Apa încălzită la 93 de grade Celsius este turnată peste cafeaua prăjită iar apoi evaluatorii miros amestecul. Apoi aşteaptă 15 minute pentru ca să se răcească cafeaua şi doar atunci cafeaua este sorbită cu o linguriţă.
Cultivatorii de cafea ar putea să primească prețuri mai bune
„Este omul cel care se ocupă de partea senzorială. Va trebui să înveţi un robot ce are de făcut”, spune Oswaldo Aranha Neto, un veteran al industriei cafelei care recent s-a alăturat boardului companiei Demetria. Aranha Neto se aşteaptă ca industria să adopte noul sistem, care apoi va ajunge de-a lungul lanţului până la cultivatori, deoarece în mod normal cei care prăjesc cafeaua sunt cei care stabilesc parametrii de calitate pe care îi caută.
Directorul general de la Demetria, Felipe Ayerbe, crede că noul instrument ar putea ajuta cultivatorii să pună la punct boabe de cafea cu caracteristicile pe care cumpărătorii le doresc, astfel încât ar putea să primească preţuri mai bune. Aceeaşi tehnologie ar putea ajuta şi bursele, care au avut dificultăţi în a evalua boabele de cafea în timpul pandemiei din cauza regulilor referitoare la distanţarea socială. În plus, ar putea ajuta la soluţionarea disputelor cu privire la calitate care apar pe piaţă, este de părere Aranha Neto.