Noul proiect de lege vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede în prezent că valabilitatea permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE este de 10 ani.

Scade valabilitatea permiselor de conducere pentru șoferii de peste 70 de ani

În documentul depus la Senat este prevăzută o majorare a valabilității acestor permise la 15 ani pentru șoferii cu vârsta mai mică de 70 de ani.

În același timp, propunerea vizează o reducere a valabilității premiselor pentru șoferii cu vârsta de peste 70 de ani la 5 ani.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se arată în documentul menționat.

De asemenea, șoferii care au trecut de vârsta de 80 de ani vor fi obligați să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare 2 ani.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, mai prevede sursa citată.

Prin măsurile propuse de reducere a valabilității administrative a permiselor de conducere pentru persoanele care au împlinit şi depăşit vârsta de 70 de ani se va trece la o evaluare medicală mai frecventă a acestora persoane şi astfel, în consecinţă, se va reduce numărul accidentelor produse de aceştia, susțin inițiatorii acestei legi în expunerea de motive.

Mulți șoferi vor face economii odată ce legea va intra în vigoare

Potrivit propunerii legislative, permisele de conducere pentru vehiculele din toate categoriile eliberate de autorităţi înaintea publicării prezentei legi în Monitorul, oficial, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea. Concret, dacă ai deja un permis valabil, la intrarea în vigoare a noii legi, nu va trebui să-l schimbi până când acesta nu expiră.

De menționat că, tariful pentru eliberarea permisului este în valoare de 89 de lei, iar tariful pentru controale medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatorii este între 150 şi 200 de lei, în funcţie de clinică. De asemenea, va trebui să faci fotografii, care te vor costa undeva în jur de 10 lei, în timp ce copiile documentelor solicitate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) te vor costa aproximativ la fel.

„Prin creşterea valabilităţii administrative a permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, fiecare din cei peste 3 milioane de posesori ar face o reducere a cheltuitelor ocazionate de reînnoire a permisului de conducere cuprinsă între 259 lei şi 309 lei”, se mai arată în expunerea de motive a inițiatorilor.