Vicepreședintele CFA România a lansat un avertisment cu privire la inflație, dar și la cursul valutar, fenomene financiare care schimbă total valoarea banilor și puterea de cumpărare. Potrivit specialistului, euro va continua să crească în raport cu moneda naţională şi în 2024.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, a lansat un avertisment cu privire la inflație. Potrivit specialistului, fenomenul va reveni pe creștere la începutul anului. Totodată, ar putea fi alimentat de noile taxe care intră în vigoare în ianuarie 2024.
Avertisment cu privire la inflație
De asemenea, acesta a subliniat că există un risc și mai mare. Mai precis, pot apărea noi taxe dacă nu se atenuează problema deficitului bugetar, a explicat specialistul.
„Inflația își va reveni pe creștere la începutul anului, alimentată fiind de noile taxe care intră în vigoare în ianuarie 2024. Riscul cel mai mare este dat de faptul că pot apărea noi taxe dacă nu se atenuează problema deficitului bugetar”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.
Adrian Codirlașu a subliniat că presiunile ar putea conduce încă din primul trimestru al anului 2024 la un curs de peste 5 lei/euro.
Indicele prețurilor de consum anunțat de INS arată tendința de scădere a acesteia, depășind prognozele analiștilor.
Astfel, nivelul inflației a fost de 6,7% în luna noiembrie 2023 față de noiembrie 2022. Comparativ cu decembrie 2022 a fost de 6,3%, în timp ce rata medie a inflației pe ultimele 11 luni a coborât în luna noiembrie la 0,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Scăderea din noiembrie a inflației va fi anulată de majorările de taxe de la începutul anului
Potrivit explicațiilor oferite de Adrian Codirlașu, scăderea din noiembrie a inflației va fi anulată de majorările de taxe de la începutul anului.
„Scăderea din noiembrie a inflației va fi anulată de majorările de taxe de la începutul anului. Cum marea problemă a economiei rămâne mărimea deficitului bugetar, nu este exclus să ne confruntăm cu taxe noi în 2024”, a explicat Adrian Codirlașu, conform Economica.
Acesta a spus apoi că 42% din creșterea salariului minim pe economie se va întoarce la buget prin majorările de taxe. Mai mult, noile impozite aplicate companiilor se vor transfera în prețuri
„Prin creșterea cheltuielilor companiilor automat vor crește și prețurile”, a subliniat Codirlașu.
În acest context, rata inflației în 2024 se va situa între 5% și 6%, în opinia specialistului.
„În primul trimestru din an inflația va fi mai degrabă aproape de 6% decât de 5%, chiar în condițiile în care încetinirea economiei în Zona Euro conduce la o reducere substanțială a inflației”, a completat el.