O propunere legislativă aflată pe masa Senatului prevede modificarea și completarea Anexei nr.2 şi a Anexei nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Anexa nr.2 şi Anexa nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
Se schimbă sistemul de pensii din România
La Anexa nr.2, lista cuprinzând locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în care se desfăşoară următoarele activităţi, la activitățile de de preparare a minereurilor, să fie adăugate și următaorele locuri de muncă: sortare, sfărâmare şi expedierea de minereuri. În prezent, doar măcinarea, flotarea sau filtrare sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale.
Astfel, punctul 20 se modifică si va avea următorul cuprins: Prepararea de minereuri: măcinare, flotare, filtrare, sortare, sfărâmare şi expediere.
La Anexa nr.3, unitățile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.L025/2003 privind metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale, cu modificările şi completările ulterioare, punctul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Acești români vor beneficia de condiții de pensionare mai bune
În lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din cadrul societății Mittal Steel din Hunedoara, vor apărea și activitățile de manipulare a materiilor explozive, cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfăşurată de personalul din activitatea de aglomerare, încărcarea materiei prime în corfe la furnalele vechi, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de forjare continuă la cald, manuală, cu ciocane şi prese de peste 200 kg/forţă, activităţile efectuate de zidari-şamotori, activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere și cea pentru instalaţiile de fabricaţie a benzenului şi tetraclorurii de carbon.
De asemenea, au fost propuse și noi activități din cadrul Societății Comerciale Combinatul Siderurgic Reşiţa, localitatea Reşiţa. Astfel, vor fi încadrate în locurile de muncă speciale și munca din cocserie, sectorul chimic al cocseriei, prepararea de minereuri, activitatea desfășurată de personalul din activitatea de aglomerare, de personalul de la furnale, din turnătoriile de fontă, oţel, neferoase sau materiale refolosibile neferoase, activitatea de tratare şi acoperire a metalelor prin metalizarea cu nichel-carbonil și activitatea de perforare, forare, împuşcare şi transport al materialului derocat în cariere.
Asttfel, dacă această lege va fi promulgată, cei care au lucrat în locurile de muncă amintite anterior vor avea condiții de pensionare mai favorabile decât în prezent.
Propunerea legislativă poate fi consultată aici.
Cei care au lucrat în aceste domenii vor ieși mai repede la pensie
Tot pe masa Senatului se află și propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
La articolul 56, alineatul 3 va avea următorul cuprins:
Stagiul complet de cotizare este de:
a) 20 de ani pentru persoanele care au desfăşurat activitate în locuri de muncă din unitățile miniere
b) 15 ani pentru persoanele care au desfăşurat activitate din zona I de expunere la radiaţii, respectiv 17 ani pentru persoanele care au desfăşurat activitate din zona a Il-a de expunere la radiaţii în locuri de muncă.
c) 25 de ani pentru persoanele care au desfăşurat activitate în locuri de muncă asimilate stagiilor de cotizare în condiții speciale/grupa I.
Propunerea legislativă poate fi consultată aici.
Pentru ca propunerile legislative prezentate anterior să intre în viagoare, ele trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgate de șeful statului prin decret prezidențial și să fie publicate în Monitorul Oficial.