Cum calculezi când ieși la pensie. O prevedere din noua lege a pensiilor, va intra în vigoare pe data de 1 septembrie, a stârnit o serie de dezbateri. Iată despre ce este vorba mai exact.
Cum calculezi când ieși la pensie
Cum calculezi când ieși la pensie. O prevedere din noua lege a pensiilor a generat dezbateri aprinse. Mai exact, este vorba despre modificarea vârstei de pensionare în concordanță cu speranța de viață a populației. Pe scurt, dacă speranța de viață a românilor crește cu doi ani, vârsta de pensionare va fi majorată cu un an.
Conform noii legi a pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie, intervalul maxim de ajustare este de maximum 3 ani. Acest act normativ nu modifică doar vârsta standard de pensionare, ci și stagiul minim și complet de cotizare contributiv, în mod similar. Dacă există o tendință pozitivă în speranța de viață, toți acești parametri sunt ajustați cu jumătate din perioada de creștere, dacă această perioadă este mai mare de o lună. În cazul unei scăderi a speranței de viață, aceste ajustări nu se aplică.
Schimbare în legea pensiilor militare
Amintim că în contextul unei creșteri a preocupărilor referitoare la securitatea națională și la scăderea interesului tinerilor pentru o carieră militară, deputatul PNL Adrian Cozma a propus modificarea Legii pensiilor militare.
Deputatul PNL Adrian Cozma a propus amendamente la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2024, care se referă la drepturile specifice ale personalului Ministerului Apărării Naționale. Scopul acestor amendamente este să corecteze unele inechități întâlnite în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
În esență, propunerea lui Cozma vizează schimbarea criteriilor de calcul pentru pensiile militare de stat ale personalului militar, polițiștilor și polițiștilor din sistemul penitenciar aflat în rezervă sau retragere. El susține că pentru determinarea acestor pensii ar trebui să fie luată în considerare solda de grad sau salariul gradului profesional al personalului militar și polițiștilor de penitenciare în activitate.
Într-un comunicat de presă, deputatul liberal și-a subliniat preocuparea pentru această problemă. Într-o perioadă în care securitatea și stabilitatea țării noastre sunt supuse unor provocări semnificative, este crucial ca statul să recunoască corespunzător contribuția personalului militar la protejarea intereselor naționale și la menținerea securității naționale. Trebuie să adoptăm o nouă abordare și politică în ceea ce privește profesioniștii aceștia, astfel încât să le furnizăm stimulente adecvate și să le garantăm o recunoaștere corectă pentru serviciul lor adus țării. Mai multe puteți citi aici.