Declarația lui Crin Antonescu a fost făcută după ședința coaliției de guvernare, la care candidatul a participat. El a subliniat că aceasta reprezintă o propunere importantă pentru reforma sistemului judiciar din România.
Crin Antonescu spune că obiectivul principal este eliminarea pensiilor speciale
Antonescu a menționat că obiectivul principal al proiectului este eliminarea pensiilor speciale din sistemul judiciar și stabilirea unei vârste uniforme de pensionare pentru magistrați, la 65 de ani. Acesta a adăugat că propunerea a fost deja agreată de liderii coaliției, iar proiectul de lege va fi semnat de toți cei patru președinți ai partidelor din coaliție.
„Am solicitat să terminăm cu pensiile speciale din magistratură, cu vârstele speciale de pensionare”, a spus Antonescu.
Proiectul va fi depus oficial la Parlament marți, iar detaliile specifice ale acestuia vor fi făcute publice ulterior. Antonescu a subliniat importanța acestei inițiative ca parte a unui proces mai amplu de reformă al sistemului judiciar, care să asigure echitate și transparență în gestionarea drepturilor și pensiilor magistraților.
„Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege semnat de toți cei 4 președinți ai partidelor din coaliție. E vorba de pensiile speciale și de vârsta de pensionare din magistratură”, a mai spus Antonescu.

România riscă să piardă banii din PNRR
Un avertisment a sosit și de la Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Acesta spune că România riscă să piardă o parte din fondurile alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că până acum au fost efectuate plăți de doar 5 miliarde de euro din totalul de 28 de miliarde de euro prevăzute în bugetul acestui program.
Pentru a gestiona acest risc, oficialul a explicat că se fac demersuri pentru a înlocui investițiile întârziate cu altele care sunt deja mature și care pot fi finalizate în timp util.
„Riscul de pierdere a banilor există, nimeni nu poate garanta că noi toate cele 113 obiective de investiții le vom implementa 100%. Cât vom reuși să facem, pentru că suntem înainte cu un an și jumătate de termenul de finalizare a PNRR-ului, avem 28 de miliarde de euro în bugetul investițiilor și avem plăți de 5 miliarde de euro. Deci este limpede, pentru că cifrele nu mint, că acest risc îl avem”, a spus Boloș.
Anunțul a venit la scurt timp după ce premierul Marcel Ciolacu a afirmat, pe 26 martie, că România nu va pierde niciun ban din PNRR, explicând totodată stadiul jalonului referitor la pensiile speciale, care este unul dintre factorii care afectează utilizarea eficientă a fondurilor.