Se schimbă vârsta de pensionare în românia! Decizia care intră în vigoare chiar de pe 25 decembrie. Cine sunt cei vizați
În prima zi de Crăciun va intra în vigoare o lege care prevede ca o nouă categorie de români să poată ieși mai repede la pensie. Mai precis, este vorba despre dansatorii sau soliștii de balet.
Începând din 25 decembrie, categoriile anterior menționate vor putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim. Condiția poate fi îndeplinită și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.
Legea care intră în vigoare în prima zi de Crăciun este Legea 373 din 2022 și vine cu măsuri asemănătoare cu cele din Legea pensiilor pentru balerini și acrobați.
Până acum, balerinii și acrobații beneficiau de o vârstă de pensionare standard redusă, însă aceasta nu putea fi mai mic de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați. Vârsta de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce puteau fi încadrate în condiții speciale de muncă, era de 50 de ani, fără balerini și acrobați.
Este nevoie de o cotizare de cel puțin 20 de ani
Noua lege spune că persoanele care vor beneficia de vârsta de pensionare redusă sunt cele care și-au desfășurat activitate și au cotizat cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, aici reducerea vârstei standard de pensionare fiind de 15 ani.
În categoria locurilor de muncă în condiții speciale mai fac parte și cei care au lucrat ca dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.
După vârsta de 40 de ani, condiția fizică este deteriorată
Inițiatorii acestei legi au precizat că aceasta este una necesară deoarece, după vârsta de 40 de ani condiția fizică este deteriorată, iar oamenii nu mai pot face față prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate.
”Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, arată inițiatorii legii care intră în vigoare din 25 decembrie 2022.