Marcel Ciolacu: „România nu-și permite să piardă banii din PNRR”
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că proiectul care vizează pensiile speciale a fost depus pentru a evita pierderea unei tranșe de 230 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a menționat că inițiativa a venit din partea lui Crin Antonescu și că este susținută de întreaga coaliție guvernamentală, incluzându-i pe Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.
„România nu îşi poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR! De aceea, astăzi, la iniţiativa liderului informal al Coaliţiei, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, a scris, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Ciolacu a transmis că proiectul urmărește să repare inechitățile existente între pensionari și să introducă un regim echitabil, în care toți, inclusiv beneficiarii pensiilor speciale, să se pensioneze la aceeași vârstă.
Totodată, liderul PSD și-a exprimat încrederea că viitorul președinte, Crin Antonescu, va promulga legea, pe care o consideră un răspuns la una dintre cele mai mari nemulțumiri din societate. El a subliniat că România are nevoie de un președinte mediator, capabil să reconstruiască legătura dintre stat și cetățeni.
„Sunt încrezător că preşedintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulţumiri din societatea românească. România are nevoie de un preşedinte mediator, un om al dialogului, un preşedinte care să construiască o punte între stat şi cetăţeni”, a mai transmis Ciolacu.

Proiectul privind pensiile speciale introduce o rată unică de înlocuire
Legea depusă propune și o uniformizare a modului de calcul pentru pensiile speciale, prin introducerea unei rate de înlocuire unice de 65% din baza de calcul, aplicabilă tuturor beneficiarilor. Este o măsură care elimină diferențele de tratament între diversele categorii profesionale cu statut special.
În plus, proiectul propune accelerarea creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați și alte categorii beneficiare de pensii de serviciu.
Conform noii propuneri legislative, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți, precum și personalul juridic de specialitate vor putea beneficia de pensie de serviciu doar dacă îndeplinesc două condiții: o vechime de cel puțin 25 de ani exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă de 48 de ani.
Această prevedere păstrează o diferență față de restul populației, dar limitează posibilitatea pensionării la vârste foarte reduse.
Magistrații nou-intrați, obligați să iasă la 65 de ani
Candidatul coaliției pentru funcția prezidențială, Crin Antonescu, a declarat anterior că toți magistrații care vor intra în sistem de la adoptarea legii privind pensiile speciale vor avea aceeași vârstă de pensionare ca ceilalți cetățeni: 65 de ani. Antonescu a afirmat că a cerut introducerea acestui principiu în proiectul de lege, iar coaliția a fost de acord.
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat pe Facebook depunerea proiectului. Acesta a precizat că documentul prevede creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați și a reiterat că scopul este și reducerea pensiilor speciale, subiect aflat de multă vreme în centrul atenției publice.