Anunțul zilei pentru români! Vârsta de pensionare pentru o categorie de salariați ar putea crește cu câte șase luni în fiecare an, ceea ce înseamnă că acești români vor ieși mult mai târziu la pensie. Iată despre ce este vorba.
Vârsta de pensionare a românilor care primesc pensii speciale va crește cu 6 luni în fiecare an
Schimbările în ceea ce privește vârsta de pensionare vor fi făcute etapizat, pe o perioadă de zece ani. Pe scurt, de la an la an va crește vârsta de pensionare și va fi redus cuantumul pensiilor în raport cu veniturile brute.
Totodată, valoarea pensiei nu va putea fi mai mare decât salariul, pensiile speciale nu se vor mai acorda celor care au doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, iar pensia nu se va mai calcula după media câtorva luni plătite mai bine și cu sporuri.
Potrivit Digi24, este vorba despre un proiect de lege care va trece de Guvernul României și va ajunge la dezbatere în Parlamentul de la București. Acest proiect de lege prevede ca vârsta de pensionare să crească cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge la 65 de ani.
Pe de altă parte, pensia pentru vechime va scădea în proporție de la 80% din venitul brut, cât este acum, până la 65%. Scăderea se va face tot etapizat, cu 1,5% în fiecare an.
Potrivit sursei citate anterior, vechimea va crește la 30 de ani pentru toate categoriile de salariați, însă vechimea obligatorie pentru românii care primesc pensie specială va ajunge la 20 de ani.
Beneficiile românilor care lucrează de peste 30 de ani vor crește procentual cu 1% până când vor ajunge la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi de cinci ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate.
Se schimbă vârsta de pensionare în România! Răsturnare de situație la nivel național
Potrivit ultimelor informații transmise de Banca Mondială, se va schimba vârsta de pensionare din România. Acest lucru a dus la o adevărată răsturnare de situație la nivel național. În prezent, mai mulți români au spus că vor să iasă mai repede la pensie, înainte ca vârsta de pensionare să se modifice substanțial.
Declarațiile politice din ultima perioadă cu privire la modificările ce urmează să fie aduse la pensii au pus pe jar judecătorii și procurorii din România. Aceștia se înghesuie acum să iasă din sistem înainte ca vârsta de pensionare să fie majorată pentru a respecta jalonul din PNRR.
Mai mulți lideri politici din România au anunțat, recent, că se pregătește tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților și creșterea vârstei de pensionare, după cum a propus Banca Mondială în reforma anunțată cu puțin timp în urmă. Astfel, s-a aflat că peste 100 de judecători și procurori își vor vedea aprobate cererile de pensionare doar în următoarele zile, transmite știripesurse.ro.
Secția pentru Judecători a CSM va analiza în ședința de joi, 3 noiembrie 2022, nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare atât de la judecători, cât și procurori. Mai mult, numeroase alte cereri se află în circuitul de avizare, conform sursei citate anterior.
Având în vedere planul coaliției de guvernare de a „reforma” sistemul pensiilor de serviciu până în luma decembrie, inclusiv cu ajutorul consultanței de la Banca Mondială, atât timp cât eliminarea acestora nu este posibilă, este de așteptat ca plecările din magistratură să se mențină în următoarea perioadă. Sute de judecători și procurori se pot pensiona în acest moment, dacă îndeplinesc condiția de cel puțin 25 de ani vechime, lucru care va provoca un adevărat blocaj în sistemul judiciar românesc, în condițiile în care încărcătura de dosarele/magistrat depăștește la multe instanțe și parchete un nivel rezonabil.
Puteți citi AICI mai multe informații despre acest subiect.