Lovitură pentru acești români! Se vor pensiona cu 20 de ani mai târziu. Potrivit propunerii făcute de Banca Mondială, toată lumea va trebui să se pensioneze la 65 de ani. Iată care sunt românii ce vor fi extrem de afectați de această schimbare.
Potrivit Băncii Mondiale, vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public, categoriile actuale de pensii speciale vor fi „raționalizate”, fără noi categorii de pensii speciale și nicio pensie specială nu va depăși veniturile din perioada de activitate.
Astfel, niciun român nu se va mai putea pensiona la 45 de ani, după 20 de ani de activitate, indiferent de domeniu. Toată lumea ar urma să se pensioneze treptat la 65 de ani, după minim 30 de ani de activitate.
Vârsta de pensionare va crește cu 20 de ani pentru acești români
De asemenea, nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăși 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată Banca Mondială.
Dacă România nu va respecta jalonul, atunci va pierde banii din PNRR.
Potrivit legislației actuale, în acest moment, la vârsta de 45 de ani, se pot pensiona:
- Polițiștii
- Pompierii
- Jandarmii
- Angajații din serviciile secrete
- Militarii
- Magistrații
- Aviatorii
Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2023?
Ministrul Muncii a vorbit recent despre procentul cu care urmează să fie majorate pensiile. Astfel, Marius Budăi a subliniat că acestea nu pot fi majorate diferențiat, deoarece ar fi neconstituțional.
„Eu nu am să intru într-o licitație de procente pe seama nevoii seniorilor noștri”, a declarat Marius Budăi, atunci când a fost întrebat cu cât vor fi majorate pensiile.
Totuși, ministrul a venit cu asigurări pentru pensionari și a spus că majorările vor fi de „cel puțin 10%”. Acesta a explicat că PSD a propus procentul pentru care partidul dispune de „o fundamentare foarte solidă”, dar așteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%.
Mai apoi, acesta a vorbit și despre categoriile defavorizate, punctând că „pensiile nu se pot majora diferențiat pentru că este neconstituțional”.
„Venim cu măsuri suplimentare pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face, dar majorare diferențiată nu putem face”, a explicat ministrul.
Marius Budăi: Au dat 1 miliard de euro pe vaccinuri și niciun leu la pensii
De asemenea, Marius Budăi a mai susținut că în anul 2021 nu s-a dat niciun leu la pensii.
„Au dat 1 miliard de euro pe vaccinuri și niciun leu la pensii. Oameni care când au fost la guvernare au dat 1 miliard de euro pe vaccinuri dar n-au dat un leu la pensie. Și acum ne spun nouă cum se majorează pensiile. Cred că ar trebui să le fie un pic rușine, nu de comunicarea publică cât de seniorii acestei țări.
Ca să discutăm pe cifre foarte clare vreau să vă spun că eu am citit toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene, toate. N-am ratat unul. Am citit toată legislația din fiecare stat membru din Uniunea Europeană, n-am găsit o asemenea inepție.
De ce media Uniunii Europene este de 12,5 – 13 % și seniorii României trebuie să fie condamnați pe 50 de ani la sărăcie, într-un procent de 9,4? De ce procentul României trebuie să fie cu mult sub media Uniunii Europene?”, a spus ministrul Muncii, joi seară, la Antena 3.