Surse au declarat pentru bugetul.ro că prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a avut o solicitare în cadrul negocierilor între PNL, PSD și UDMR, privind formarea unui nou Guvern. Mai exact, acesta ar fi cerut ca toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale foștilor militari și polițiști, să nu mai fie majorate de la 1 ianuarie 2022. El a cerut în schimb majorarea pensiilor care sunt sub 2.500 de lei și pe care milioane de pensionari le încasează.
Totodată, acesta ar mai fi solicitat şi creşterea vârstei de pensionare pentru respectivele categorii profesionale, care încasează pensii speciale. În această categorie se încadrează angajaţii serviciilor secrete, magistrați, precum și pe foștii lucrători din Poliția Română și Armată, spun sursele citate.
Același surse au mai declarat că prim-vicepreşedintele PNL ar dori ca vârsta de pensionare pentru magistrați, polițiști și lucrătorii din Servicii să urce la 55 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați. În ceea ce privește situația pensionarilor care încasează pensii de până la 2.500 de lei, în acest caz, Rareș Bogdan ar fi solicitat în cadrul negocierilor o majorare pe care acești pesionari chiar să o simtă în buzunar, deci semnificativ mai mare decât ce s-a discutat până acum, spun sursele citate.
Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile de peste 7.000 de lei
Amintim faptul că același discuții ar fi fost purtate și în cursul de sâmbătă la negocieri. Mai exact, potrivit Realitatea, au apărut tensiuni pe desființarea Secției Speciale în cadrul negocierilor între PNL și PSD, dar și pe majorarea pensiilor, în contextul în care fiecare formațiune politică vrea alte modificări.
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan ar fi spus atunci că nu este normal ca pensiile de peste 7000 lei să fie majorate, iar PSD a propus impozitarea pensiilor de peste 4.000 lei.
De asemenea, pe lângă problema pensiilor, au existat și neînțelegeri și pe împărțirea ministerelor, pentru că PSD pune noi condiții. Vrea Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei, după ce a obținut ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului.
Referitor la Ministerului Dezvoltării, liberalii ar fi propus ca fiecare partid să primească o parte, prin delegarea competențelor către secretarii de stat. Aceștia au probleme și în ceea ce privește domeniul Justiției, respectiv desființarea SIIJ. Liberalii vor să o închidă, social-democrații insistă pentru păstrarea ei.