Vârsta de pensionare în România. Ce criterii se aplică acum pentru cei care vor să iasă din câmpul muncii. O altă întrebare este legată de cum va crește aceasta până în 2030. Răspunsul s-a aflat acum.
Vârsta de pensionare legală este reglementată diferit în fiecare țară. În România, vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei. Pentru bărbați este de 65 de ani.
Dacă se îndeplinesc condițiile de vârstă și stagiu de cotizare împreună, și în funcție de data nașterii, s-a aflat cine se deveni pensionar în acest an. În cazul bărbaților, se pot pensiona cei care împlinesc 65 de ani în acest an. Aceștia trebuie să aibă cel puțin 15 ani de cotizare (adică munciți legal). Stagiul de cotizare complet: 35 de ani. Există și o excepție. Unii bărbați pot ieși la pensie mai devreme. Este vorba de cei care au lucrat în condiții grele sau speciale. Ei beneficiază de o reducere în ceea ce privește vârsta de pensionare.
Vârsta de pensionare, detalii și informații cheie
La femei, lucrurile sunt diferite. Deși trebuie să îndeplinească condiții minime de vârstă și cotizare, ies la pensie în mod diferit. Vârsta de pensionare prevăzută de lege este de 63 de ani. Aceasta crește însă în fiecare an până în 2030. Diferit este și stagiul complet de cotizare. Deși este tot de 35 de ani, el va fi atins treptat.
Pentru septembrie 2023 vârsta standard de pensionare pentru femei în România este de 62 de ani și o lună. Stagiul minim de cotizare 15 ani iar cel complet 32 de ani și 3 luni.
Stagiul minim și stagiul complet de cotizare
În octombrie și noiembrie 2023, vârsta standard de a ieși la pensie rămâne la 62 e ani și o lună. La fel rămâne și stagiu minim de cotizare 15 ani. Stagiul complet de cotizare realizat trebuie să fie de 32 de ani și 4 luni.
Toate femeile au opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Dacă însă decid acest lucru, nu se mai pot răzgândi ulterior.
Care este speranța de viață la noi în țară
Un indicator important care trebuie luată calcul în stabilirea vârstei standard de a ieși la pensie este speranța de viață. În Spania media este de 83 de ani. În același timp, România se află undeva la coada clasamentului. Ea este pe penultimul loc, cu o medie de 75 de ani, a arătat ziarulromanesc.de.
La nivelul Uniunii Europene, România se află pe locul 9 în ceea ce privește vârsta de pensionare. În Europa centrală, în Austria pragul este de 65 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei. Grecii primesc pensie la 62 de ani, indiferent de sex. Turcii se pot pensiona la 52 de ani, respectiv 49 în cazul femeilor.
Norvegia are cea mai mare vârstă de pensionare. Atât femeile cât și bărbațiii pot obține pensii la 67 de ani.