Premierul Franței Elisabeth Borne a declarat că francezii ar trebui să se pensioneze cu doi ani mai târziu, mai exact la vârsta de 64 de ani.

Cetățenii amenință cu greve și cu proteste

Potrivit Reuters, această veste nu îi bucură deloc pe cetățeni, care amenință să organizeze proteste și greve, testând astfel abilitatea președintelui Emmanuel Macron de a face schimbări importante.

Elisebeth Borne a spus despre această reformă întârziată că vine ca o trezire la realitate și trebuie adoptată de Parlament. Dintr-un sondaj efectuat de Odoxa reiese că patru din cinci francezi nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare până la 64 de ani, în condițiile în care mulți deja se confruntă cu o criză a costului de trai.

„Sunt foarte conștientă că schimbarea sistemului nostru de pensii ridică întrebări și temeri printre francezi”, a spus premierul francez.

Totodată, Borne a precizat că guvernul ei va încerca să convingă populația că această reformă este una necesară.

„Oferim astăzi un proiect pentru a echilibra sistemul nostru de pensii, un proiect care este echitabil”, a mai declarat aceasta.

Președintele Emmanuel Macron și-a dorit să reformeze sistemul de pensii încă din anul 2017, când a ajuns la Palatul Elysee. Prima încercare, cea din 2020, a eșuat însă, din cauza pandemiei de Covid-19. Nici a doua încercare nu va fi mai ușoară, relatează agenția de presă citată anterior.

Sindicatele franceze nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare

Șefii sindicatelor franceze s-au întâlnit pentru a discuta despre cum vor gestiona protestele și grevele. Aceștia deja au spus că nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare. Sindicatele franceze, inclusiv cele cu o înclinație mai mare către reforme, au dat de înțeles că relaxarea planului inițial al guvernului de a mări vârsta de pensionare la 65 de ani nu le schimbă opinia. Aceștia au spus că niciuna dintre aceste variante nu le convine.

De asemenea, reforma va trebui să treacă prin Parlament, unde Macron și Borne nu dețin majoritatea absolută. Totuși, având în vedere că guvernul a făcut unele concesii față de partidul conservator Les Republicains (LR), nu este chiar nu obiectiv de neatins. Trebuie însă luat în considerare că partidul LR nu este în unanimitate când vine vorba de acest subiect, deci fiecare vot este important.