Pensii 2024. Va crește sau nu vârsta de pensionare din România? Anunț oficial de la ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Ce trebuie să știe românii?
Va crește sau nu vârsta de pensionare din România?
Va crește sau nu vârsta de pensionare din România? Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că în România nu se va înregistra o creștere a vârstei de pensionare deoarece ea este direct legată de evoluția speranței de viață. Din păcate, însă, șansele de a se întâmpla acest lucru sunt aproape nule.
Simona Bucura-Oprescu a dat asigurări că vârsta de retragere în România nu va suferi modificări arbitrare sau ad-hoc în funcție de schimbările guvernelor. Ea reamintit că a fost introdus în lege un articol care stabilește că vârsta de retragere poate crește doar în cazul unei creșteri semnificative a speranței de viață. Cu regret, a zis că probabilitatea unei astfel de creșteri este aproape zero. Astfel, vârsta de pensionare va rămâne neschimbată.
„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.
Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, a explicat, sâmbătă, Simona Bucura-Oprescu pentru Alba24.
Vârsta de pensionare în rândul femeilor va crește
Simona Bucura-Oprescu a clarificat că singura excepție constă în vârsta de retragere pentru femei, care a crescut în conformitate cu prevederile noului cadru legal. Totuși, această modificare a fost impusă ca o condiție și nu a fost o opțiune liber aleasă.
A reamintit că această condiționalitate a derivat din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta în 2021. Pentru a atenua impactul asupra femeilor, au fost introduse două măsuri complementare, respectiv reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil și ajustarea stagiului de cotizare contributiv în funcție de perioada de creștere a copilului.
„Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.
A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.
Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a adăugat ea.