Se schimbă vremea în România! Prognoza meteo pentru Banat

Se schimbă vremea în România! În Banat, intervalul va începe cu vreme rece pentru mijlocul lunii septembrie, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 16 grade. Încălzirea se va resimți în întreaga regiune începând din 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 23-24 de grade, valori ce se vor menține constant până spre finalul lunii.

În unele zile, temperaturile ar putea ajunge la 25-26 de grade. Nopțile vor fi reci la început, cu medii ale temperaturilor minime de 6-7 grade, urmând ca pentru restul intervalului să se estimeze valori între 9 și 12 grade.

Pe 16 septembrie, vor continua ploile extinse, iar apoi se va înregistra o ameliorare semnificativă, cu ploi posibile doar izolat. Următorul interval posibil de ploi este între 25 și 28 septembrie.

Prognoza meteo pentru Crișana

Se schimbă vremea în România! În Crișana, vremea va fi rece în prima zi, cu o medie a temperaturilor maxime de 17 grade. Încălzirea va începe în întreaga regiune din a doua zi (marți, 17 septembrie), când sunt estimate maxime de 22-23 de grade. Între 18 și 25 septembrie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 24-25 de grade, iar ulterior, spre sfârșitul lunii, este posibilă o ușoară scădere, până la 22-23 de grade.

Nopțile vor fi reci la începutul intervalului, cu medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade, iar pentru restul perioadei sunt estimate valori minime între 9 și 12 grade. Pe 16 septembrie, ploile extinse vor continua, dar ulterior se va înregistra o ameliorare semnificativă. Următorul interval posibil de ploi este estimat între 25 și 28 septembrie.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În Oltenia, în prima zi a intervalului, vremea va rămâne rece pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 19 grade. Încălzirea se va resimți în întreaga regiune începând din 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 23-24 de grade, valori care se vor menține relativ constante până spre sfârșitul lunii. În unele zile, temperaturile ar putea crește chiar până la o medie zilnică de 25-26 de grade.

Nopțile vor fi reci la început, cu medii ale temperaturilor minime scăzând la 7-8 grade, iar pentru restul intervalului sunt estimate valori minime între 10 și 13 grade. Probabilitatea de ploi locale va fi mai mare în perioada 18-21 septembrie și după data de 26 septembrie.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În Muntenia, media temperaturilor maxime va crește ușor, de la 22 de grade în prima zi, până la 24-25 de grade în zilele de 17 și 18 septembrie, iar pe 19 septembrie va reveni la o medie de 22-23 de grade. Astfel de variații sunt de așteptat până spre sfârșitul lunii, dar cu valori apropiate de normalul climatic, respectiv maxime în general între 24 și 26 de grade.

Media temperaturilor minime va crește, atingând 12-13 grade în diminețile de 18 și 19 septembrie, apoi scăzând la aproximativ 10-11 grade în următoarele șase zile. Spre finalul lunii, sunt estimate minime de 12-13 grade. În perioada 17-20 septembrie sunt prognozate ploi pe arii restrânse, iar probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată și spre sfârșitul lunii, în jurul datei de 28 septembrie.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

În Dobrogea, pe parcursul întregului interval sunt prognozate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime se va menține în jurul valorii de 24 de grade, iar media temperaturilor minime va varia între 12 și 15 grade, cu valori mai ridicate, de până la 17-18 grade, așteptate pe litoral și în deltă.

Între 17 și 20 septembrie sunt prognozate ploi locale, cu cantități de apă izolat mai semnificative. În restul intervalului, probabilitatea de precipitații va fi redusă.

Prognoza meteo pentru Moldova

În Moldova, în a doua jumătate a lunii septembrie, temperaturile sunt estimate să fie apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime va crește ușor și treptat de la 22 de grade, ajungând la aproximativ 24 de grade în jurul datei de 24 septembrie, cu o posibilă scădere la 22 de grade spre sfârșitul lunii.

Temperaturile minime vor fi în general între 10 și 12 grade, cu valori ușor mai scăzute între 20 și 22 septembrie, când media regională va coborî la 8-9 grade. Între 16 și 19 septembrie sunt prognozate ploi locale, cu posibilitatea ca în anumite zone cantitățile de apă să fie mai semnificative. Ploile sunt posibile și după 26 septembrie, cu o probabilitate în creștere.

Prognoza meteo pentru Maramureș

În Maramureș, intervalul va începe cu valori termice sub mediile multianuale pentru mijlocul lunii septembrie, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade. Încălzirea va deveni evidentă în întreaga regiune începând cu 17 septembrie, când sunt estimate maxime de 22 de grade. Între 18 și 25 septembrie, se estimează maxime în jur de 24 de grade, iar spre sfârșitul lunii este posibilă o ușoară scădere, până la 21-22 de grade.

Temperaturile minime vor fi, în general, între 7 și 11 grade. Pe 16 septembrie, ploile vor continua pe arii extinse, iar apoi se va înregistra o ameliorare semnificativă, cu ploi posibile doar izolat. Următorul interval probabil de ploi este estimat între 25 și 28 septembrie.

Prognoza meteo pentru Transilvania

În Transilvania, media zilnică a temperaturilor maxime va crește treptat de la 20 de grade în prima zi până la aproximativ 23 de grade pe 18 septembrie, valoare ce se va menține cu mici variații până la finalul intervalului.

Temperaturile minime vor avea o medie între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, unde se vor înregistra minime de 1-2 grade în perioada 20-22 septembrie. Ploi slabe, pe arii restrânse, sunt așteptate la începutul perioadei (16-18 septembrie) și cu o probabilitate în creștere spre sfârșitul lunii (după 26 septembrie).

Temperaturi în creștere

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că se preconizează o creștere a temperaturilor în zilele următoare și a indicat „o probabilitate redusă” de apariție a unor noi inundații.

„O ameliorare în ceea ce privește aria precipitațiilor și a cantităților, mai ales în zonele afectate. E posibil să mai consemnăm la nivel local cantități de 10 – 20 l/mp în special în Dobrogea, local în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș și la munte.

Elementul meteorologic de interes rămâne regimul de temperaturi, care și acesta va fi, cu mici variații de la o zi la alta, în creștere. Dacă azi contăm pe cel mult valori de 12-14 grade în regiunile intracarpatice, cu 19- 20 în restul țării, de mâine ecartul termic de interes va fi 17-25 de grade, pentru ca miercuri deja să consemnăm 20-27 de grade, inclusiv în Capitală o maximă de 25 de grade.

Chiar și minimele vor fi mai ridicate, valori de 6-16 grade. Și acestea cu mici variații de la o zi la alta, în această săptămână cel mult 5 – 17 grade. În Capitală o minimă situată între 10 – 14 grade”, a declarat ea la B1 TV.

Întrebată dacă există și alte zone cu risc, în afară de estul recent afectat de inundații, Elena Mateescu a răspuns:

„La acest moment nu, datele meteorologice și prognozele în baza cărora emitem și analizăm prognoza pe 24-72 de ore și o tendință de cinci zile indică o probabilitate redusă să avem cantități însemnate de precipitații, care să genereze situații de natură hidrologică pe parcursul acestei săptămâni”.