Vine iarna peste noi! Va fi lapoviță și ninsoare în România

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat sâmbătă, 19 noiembrie 2022, că se va schimba vremea în zilele următoare. Temperaturile medii vor începe să scadă în majoritatea regiunilor din România și vor fi condiții de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane, mai ales cele înalte. Există posibilitatea să ningă și în nordul Moldovei.

În sud, însă, temperaturile medii se vor menține deosebit de ridicate în următoarele două zile, valorile maxime fiind cuprinse între 14…16 grade Celsius, chiar 17 grade Celsius în sud est.

„Așteptăm, într-adevăr, o schimbare a vremii. Vor apărea precipitațiile, va ploua în cea mai mare parte a zilei în următoarele zile și se va menține o diferență foarte importantă în regimul temperaturilor între partea de Nord și Sud. Astfel, în nord-est, temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute și va fi lapoviță, mai ales pe parcursul nopților viitoare.

Lapoviță și ninsoare așteptăm și în zonele montane mai ales cele înalte. Se va depune strat de zăpadă posibil și în nordul Moldovei. Și condiții de polei vor fi în această situație. În sud, temperaturile se vor menține deosebit de ridicate în următoarele două zile, maximele urmând să ajungă la 14, 16 grade, chiar 17 în sud est.

Partea de nord-est va fi sub influența unui aer mai rece, sunt primele semne că iarna nu este departe. Ninsorile vor fi amestecate și cu ploaie și lapoviță, stratul de zăpadă nu va fi unul consistent”, a declarat, sâmbătă, Florinela Georgescu, relatează Realitatea PLUS.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în România?

Vă amintim că meteorologii au emis deja prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. În acest interval de timp, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile specifice pentru această perioadă din an.

Între 21 noiembrie și 28 noiembrie, valorile termice vor fi mai înalte decât cele specifice pentru săptămână care urmează în cea mai mare parte a țării, dar în mod special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice, estice și centrale.

Între 28 noiembrie și 5 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Așadar, regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali.

Între 5 decembrie și 12 decembrie, temperaturile medii vor fi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile din țară. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile nord-vestice și în zona muntoasă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Între 12 decembrie și 19 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.