Pe piaţa muncii lucrează acum mai mulţi bărbaţi, dar numărul femeilor cu studii superioare este mai mare. Ponderea lor în activităţile sociale dovedeşte câtă preocupare există pentru inechităţile de gen din ţările UE. În 2025, piaţa muncii va fi perfect echilibrată, din punctul de vedere al reprezentativităţii celor două sexe în activitatea economică. Doar că numărul angajaţilor, per total, va scădea. Până atunci, ne mai despart doar câţiva ani, iar profi
Pe piaţa muncii lucrează acum mai mulţi bărbaţi, dar numărul femeilor cu studii superioare este mai mare. Ponderea lor în activităţile sociale dovedeşte câtă preocupare există pentru inechităţile de gen din ţările UE.
În 2025, piaţa muncii va fi perfect echilibrată, din punctul de vedere al reprezentativităţii celor două sexe în activitatea economică. Doar că numărul angajaţilor, per total, va scădea. Până atunci, ne mai despart doar câţiva ani, iar profilul actual al pieţei muncii europene nu se potriveşte cu schimbările demografice anticipate statistic.
Balanţa se echilibrează, într-un fel, pe măsură ce creşte nivelul studiilor. Mult mai mulţi bărbaţi din Uniune urmează cursuri postuniversitare. Şi domeniul specific de pregătire contribuie la realizarea unui aşa-zis echilibru. Femeile preferă domeniul sănătăţii, ştiinţelor sociale, educaţiei, care sunt şi mai prost remunerate, în timp ce bărbaţii se orientează preponderent spre inginerie, producţie şi construcţii. La fel este situaţia şi în domeniul ştiinţelor, al matematicii şi al informaticii. Numărul absolvenţilor de sex masculin este dublu faţă de cel al fetelor. Doar în Slovacia şi România procentele diferă în favoarea sexului slab. Dacă la nivelul UE absolventele cu studii superioare în domeniile ştiinţe, matematică şi informatică (din totalul absolvenţilor în domeniu), au o pondere medie de 39,8%, în România depăşesc 59%. În timp ce în UE raportul dintre sexe este în favoarea bărbaţilor, la noi acesta este de 1,4 absolvente în ştiinţe, matematică şi informatică la un bărbat. Rău este faptul că, pe ansamblul Uniunii, ponderea absolventelor în aceste domenii de pregătire continuă să scadă.
Bărbaţii conduc, în timp ce femeile muncesc
Bărbaţii au grijă însă să se recreeze mai mult decât femeile. În faţa calculatorului petrec 41 de minute, jucând diverse jocuri sau navigând pe programe de relaxare, în timp ce fetele îşi rezervă zilnic doar 13 minute. Cu 13 minute mai mult decât femeile sunt implicaţi zilnic şi în activităţile sportive. Diferenţa este aproximativ egală şi în privinţa timpului rezervat pentru urmărirea programelor de televiziune. Egalitate se poate spune că ar fi doar în privinţa timpului rezervat pentru călătorii, cu diferenţa că femeile se dedică mai mult cumpărăturilor, iar bărbaţii preferă să folosească vacanţele pentru a se relaxa şi odihni.
Una peste alta, bărbaţii par să fie mult mai avantajaţi. Fie şi dacă luăm în considerare faptul că ponderea lor este mult mai mare sub aspect calitativ în domenii de activitate considerate preponderent feminine. În educaţie, deşi lucrează mult mai multe femei, numărul lor este întrecut de cel al bărbaţilor când vorbim despre învăţământul superior. La fel şi în cercetarea din domeniul educaţiei.
Diferenţele se regăsesc, în mod evident, în salarii. Bărbaţii câştigă, în medie, cu 15% mai mult decât femeile în posturi similare, cu diferenţe semnificative de la un sector la altul. În industrie, spre exemplu, salariul bărbaţilor este cu 60% peste cel al femeilor. În compensaţie, femeile lucrează mai mult. La nivel global, potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială, deşi contribuie la două treimi din orele de lucru din lume, femeile câştigă doar 10% din veniturile lumii şi deţin 1% din proprietăţile din lume. n
BURSE
Germania
Europa-Universität Viadrina din Frankfurt/Oder oferă burse pentru studenţi din mijloacele financiare ale Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD). Studenţii vor beneficia de o bursă în valoare de 400 euro/lună, până la finalizarea studiilor.
Data limită pentru înscriere: 15 iulie.
Informaţii suplimentare: https://www.euv-frankfurt-o.de/; https://www.bukarest.
diplo.de/Vertretung/bukarest/ro/06/ddatei__viadrina-08,>
Austria
Academia Diplomatică din Viena oferă burse de studii atât pentru cursuri de vară de limba şi cultura germană, cât şi cursuri de civilizaţie austriacă.
Durata programului: 4-29 august.
Înscrierile se pot face până la 15 iunie.
Informaţii, inclusiv formularul de înscriere, se găsesc pe site-ul:
www.davienna.ac.at/sommerkurs.
Persoană de contact: Corina Rosskogler:
Tel: +43(0)15057272/ 135
E-mail: corina.rosskogler@a-vienna.ac.at
Japonia
Burse Monbukagakusho-Mext
Guvernul Japoniei oferă burse pentru elevii/studenţii care vor să urmeze o facultate în Japonia.
Durata studiilor: 5-6 ani
Condiţii de înscriere
• Să fie absolvenţi de liceu cu rezultate foarte bune
• Să fie născuţi intre 2 aprilie 1987 şi 1 aprilie 1992
• Să aibă disponibilitatea de a învăţa limba japoneză şi de a studia în limba japoneză
• Nu beneficiază de o altă bursă, alta decât a Guvernului Japoniei
Burse de cercetare
Bursele durează un an şi jumătate sau doi ani, cu începere de la 1 aprilie sau 1 octombrie 2009
Condiţii de înscriere
• Să aibă sub 35 de ani la 1 aprilie 2009 (născuţi pe sau după 2 aprilie 1974)
• Să fie absolvenţi ai unei facultăţi, cu rezultate de excepţie pe timpul studiilor
• Programul de cercetare prezentat să fie în domeniul în care s-au pregătit sau unul înrudit
• Pentru candidaţii care nu optează pentru un domeniu de studiu legat de limba sau cultura japoneză, nu sunt necesare cunoştinţe de limba japoneză
Domenii de studiu:
• Ştiinţe sociale şi umaniste
• Politehnica, medicina
Nu se primesc solicitări pentru domeniile muzică, arte plastice şi teatru.
Formularele se pot ridica de la sediul Ambasadei Japoniei (Şos. Nicolae Titulescu nr. 4-8, America House Building – Aripa de Est, Et. 8) sau se pot descărca de pe site-ul www.ro.emb-japan.go.jp
Termenul limită de depunere a dosarelor la ambasadă, pentru ambele tipuri de burse, este 27 iunie.
Link-uri utile: Ghid general pentru cei care doresc să studieze în Japonia:
https://www.studyjapan.go.jp/en/index.html
VITRINA CĂRŢII
Pentru achiziţionare: Tel./Fax: 021-222.33.12; 222.83.80;
e-mail: comenzi@meteorpress.ro
Pentru achiziţionare: Tel./Fax: 021-222.33.12; 222.83.80;
e-mail: comenzi@meteorpress.ro
Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008