Conform unui proiect legislativ ajuns pe masa Guvernului de anul trecut, toți comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.
Mai puțini bani cash, mai puțină evaziune fiscală
În plus, începând cu data de 1 ianuarie 2026, toate plățile numerar se vor realiza numai prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Plata salariilor se va face, de asemenea, exclusiv pe card, cu excepția persoanelor vulnerabile.
ANAF susține că prin reducerea banilor fizici, ar scădea evaziunea fiscală, prin forme precum „salariul în plin” sau „bani la sacoșă”.
Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.
Pe de altă parte, conspiraționiștii susțin că măsura ar urmări, de fapt, un control mai strict asupra populației.
ANAF dorește să convingă comercianții să accepte plata cu cardul
Marți, 11 aprilie, Lucian Heiuș a vorbit și despre evaziunea fiscală și corupția din România. În cadrul unei videoconferințe pe care a avut-o cu directorii din subordine din întreaga ţară, acesta a stabilit acţiunile care se vor face în următoarele trei săptămâni pentru a se încasa cât mai mulți bani la bugetul statului.
Numai în prima săptămână din această lună, statul român a rambursat peste 3,3 miliarde de lei TVA.
„Zi de zi nu ne dorim altceva decât să încasăm mai mult şi să avem cât mai multă eficienţă în lupta împotriva evaziunii fiscale. Vorbind de ajustarea cheltuielilor, noi, ca ANAF, în permanenţă urmărim şi aplicăm o metodă operativă de a optimiza colectarea. Am stabilit clar ce se va face în următoarele trei săptămâni pentru a reuşi să încasăm cât mai mult.
Ni se pare normal ca, dacă solicităm agenţilor să-şi achite la timp obligaţiile, la fel, şi dacă statul datorează TVA acesta să fie plătit (…) Zi de zi nu ne dorim altceva decât să încasăm mai mult şi să avem cât mai multă eficienţă în lupta împotriva evaziunii fiscale”, a zis șeful ANAF.