Prima anuală pentru poliţele de locuinţă nu are cum să nu crească în 2012, apreciază şefii companiilor de asigurări. Explicaţia acestei evoluţii ţine de riscurile din ce în ce mai mari dar şi de costurile în creştere ale reasigurării.
În plus, dezastrele recente provocate fenomene naturale extreme  în Japonia şi nu numai, au condus la o creştere a costurilor pe acest segment în întreaga lume. În primele noua luni ale anului trecut, asigurătorii au vândut aproximativ 2,5 milioane de poliţe pentru locuinţe stabilind un record absolut.
“Vinovaţi” pentru acest boom nu sunt clienţii şi nici măcar companiile de asigurări, ci autorităţile. Prin introducerea legii privind obligativitatea asigurării locuinţei şi prin includerea în actul normativ a unei prevederi care permite românilor să înlocuiască asigurarea obligatorie cu una facultativă, statul a dat un ajutor nesperat asigurătorilor.
Această oportunitate a condus însă la o scădere artificială a preţului în lupta pentru vânzări. “Am avut o creştere semnificativă în 2011 pe segmentul de property, inclusiv datorită vânzărilor poliţelor de asigurări de locuinţă. Totuşi, competiţia a dus la o scădere a preţurilor.
Ţinând cont de faptul ca asigurătorii trebuie să cumpere mai multă reasigurare în acest an, iar tarifele pentru reasigurare pe pieţele externe a crescut, estimez că acest lucru va influenţa şi  preţurile practicate pe acest segment de business”, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz Ţiriac.

Vânzări fără precedent

O creştere a preţurilor estimează şi şeful Generali. “Vânzarile pe acest segment au fost în creştere iar preţul expunerii începe să apese hotărâtor asupra viitoarei evoluţii”, declară pentru 1asig Adrian Marin, CEO al Generali România.
În prezent, preţul mediu al unei asigurări facultative de locuinţă (luând ca exemplu un apartament în valoare de 60 de mii de euro din mediul urban, construit după 1977, pachetul standard de riscuri) este cuprins între 45 şi 150 de euro funcţie de compania aleasă şi regiune. 
În ceea ce priveşte poliţele obligatorii emise de PAID, acestea au un preţ fix de 20 de euro pe an pentru locuinţele cu structură modernă şi 10 euro pe an pentru cele cu structură din chirpici. Suma asigurată este de 20.000 de euro şi, respectiv, 10.000 de euro.