După mai mult de o săptămână de când Guvernul a luat decizia de a prelungi măsura de compensare a prețului carburanților, benzina și motorina s-au scumpit din nou. Prețul acestora a crescut deja pe parcursul a două zile. Nivelul este cel de la finalul lunii septembrie și se pare că va continua să crească.
Recent, benzina s-a scumpit cu 4 bani/litru, în timp ce motorina s-a scumpit cu 9 bani/litru în numai trei zile. Prețul benzinei la pompă este de 6,64 lei după ce este aplicată compensarea de 50 de bani, măsură ce va fi aplicată până la finalul anului. În schimb, motorina se vinde cu aproximativ 8,04 lei.
Cu toate acestea, benzina s-a ieftinit cu aproximativ 9%, iar benzina cu 5%. România este în topul țărilor cu cei mai ieftini carburanți din Europa. Prețurile la pompă sunt influențate de o serie de factori, cum ar fi cotațiile petrolului, cursul leu-dolar sau necesarul de țiței important.
Prețul petrolului crește pe plan internațional
Prețurile la pompă sunt afectate în mod deosebit de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali. În zona noastră, de exemplu, este un deficit de motorină și trebuie să avem în vedere că Ucraina consumă cantități mari de motorină, în totalitate importată, deoarece rafinăriile lor nu mai funcționează.
Totuși, prețurile internaționale ale petrolului au crescut. De exemplu sortimentul Brent, care este unul de referință pe piața europeană, se vindea cu 94 de dolari barilul, din cauza deciziei OPEC+ de a nu diminua producția pentru a nu scădea foarte mult prețurile.
Guvernul a prelungit compensarea prețului la carburanți până la 31 decembrie 2022
Guvernul a decis prelungirea compensării prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru până la data de 31 decembrie 2022.
”Pentru primele luni estimăm impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei (…) pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei Dan Dragoș Drăgan.
Prin această ordonanță de urgență, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali, persoane fizice sau juridice și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanți pentru consumul propriu sau pentru revânzare și care acordă o reducere de 0.5 lei pe litru, inclusiv TVA, beneficiază de o compensare de 0.25 lei pe litru de la bugetul de stat, inclusiv TVA.