Modificarea dobanzii de interventie a Bancii Nationale (dobanda platita de BNR la depozitele atrase de ea de la bancile comerciale) si instituirea acesteia in pozitia de cumparator net de valuta vor determina anumite evolutii pe piata bancara romaneasca. Semne de crestere a dobanzilor la depozitele in lei existau deja in piata, unele banci incepand chiar o crestere usoara a dobanzilor la depozite inca de la inceputul verii. Dupa modificarea dobanzii de interventie de la 18,25% la 19,25%, operata de BNR, este de asteptat ca dobanzile pasive sa inregistreze o usoara crestere, de aproximativ un procent, in perioada urmatoare. Banca Romana pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale a operat deja aceasta crestere la depozitele in lei. Dobanzile la depozitele in valuta au ramas neschimbate, dobanzile din piata internationala nesuferind modificari. Totusi, semnalul real de majorare a dobanzilor este asteptat de la BCR.
In mod normal, aceasta crestere va determina la randul sau o majorare a dobanzilor la creditele in lei, pentru a se pastra marja de profit calculata de bancile comerciale. Ne putem astepta la o scumpire a creditului in lei cu doua-trei procente, la o mai buna selectie a clientilor bancari etc. In ciuda aparentelor nu este totusi de asteptat ca aceste masuri sa opreasca creditul neguvernamental, teama principala a Bancii Centrale si a misiunii FMI, ci doar sa-i franeze cresterea. Un lucru este cert: mesajul transmis de guvernatorul BNR prin modificarea dobanzii de sterilizare va avea in primul rand un efect subliminal in randul populatiei. O crestere de dobanda acum va determina o reflectie mai adanca din partea persoanelor fizice inainte de a contracta un credit. Dupa cum explica Daniel Marinescu, analist financiar independent, acesta ar fi practic principalul efect al modificarii nivelului dobanzii.
Bancherii nu vad totusi o solutie in aceasta scumpire a creditului neguvernamental, care se va produce in viitorul apropiat. Misu Negritoiu, vicepresedinte ING Bank Romania, accepta faptul ca modificarea dobanzii de interventie ridica in general piata, ,,lucru reflectat deja de dobanzile de pe piata interbancara, care au crescut dupa anuntul guvernatorului BNR. Dar nu cred ca aceste masuri vor afecta intr-o prea mare masura cresterea creditului neguvernamental. Evolutia creditului de consum si a creditului ipotecar de pana acum nu a fost data de preturile mari sau mici, ci de oferta de finantare bogata a bancilor comerciale,,, a declarat Negritoiu.
Firmele se vor imprumuta mai ieftin decat populatia
Creditele de acest gen au fost acordate de banci pe termen mediu si lung. Strategia si programul unei banci comerciale se schimba doar daca dispare cererea de creditare. Bancherii insa nu se asteapta la o scadere a cererii pe aceasta piata, chiar daca se va produce o scumpire mai mare de 3%. La ora actuala, exista diferente destul de mari, de cateva puncte procentuale, intre ofertele diferitelor banci si, cu toate acestea, creditarea isi urmeaza drumul.
Interesant este faptul ca oferta de creditare catre persoanele fizice se va scumpi intr-o mai mare masura decat cea catre sectorul corporatist, unde nu sunt asteptate modificari de dobanda mai mari de 1%-2%. Creditele in valuta vor ramane in continuare avantajoase, dobanda acestora neputand fi manevrata pe piata interna, ci pe cea internationala. Singurul risc va ramane in continuare legat de evolutia cursului de schimb si pe plan international, dar si pe plan intern. Pozitionarea declarata a BNR de cumparator net de valuta va conduce clar spre o devalorizare mai accentuata a leului in ultima parte a anului. Problema este ca fluctuatia euro/dolar pe plan international ar putea sa joace feste Bancii Centrale. In cazul in care euro ar evolua in scadere in comparatie cu dolarul, ,,cumparaturile,, BNR din piata ar crea presiuni inflationiste. In celalalt caz, costurile BNR ar fi foarte ridicate. Devalorizarea leului ar fi mai accentuata in cazul in care euro s-ar aprecia semnificativ in raport cu dolarul. Cresterea dobanzilor la depozite este cea care se doreste sa contracareze efectul inflationist din toamna, dar si pe cel al deprecierii leului.
Efectele cresterii dobanzii de interventie
· Un prim efect al pasului facut de BNR prin majorarea dobanzii de interventie in piata s-a si produs. Dobanzile practicate pe piata interbancara au crescut, o data cu anuntul BNR la 19%-20%.
· La doua zile dupa cresterea anuntata de Banca Centrala, BRD a crescut dobanzile la depozitele in lei, observandu-se o tendinta clara de incurajare a dobanzilor la depozitele pe termen lung. Pentru depozit constituit pe o perioada de 36 de luni dobanda a crescut la 16%, in conditiile in care in 2004 se asteapta trecerea la inflatie de o singura cifra.
· Dobanzile la creditele in lei vor creste cu 2-3 procente. Creditele in valuta raman cu aceeasi dobanda, dar intentia declarata a BNR de a cumpara cat mai multa valuta din piata va determina o oarecare depreciere a leului.