valoarea ratelor lunare.Intr-un scenariu pesimist (dar nu cel mai pesimist) valoarea in lei a ratei lunare pentru un credit in dolari ar putea creste la sfarsitul anului cu 9% fata de mijlocul lunii septembrie. In cadrul acestui scenariu, cei avantajati ar fi contractantii creditelor in euro, la care valoarea in lei a ratei ar creste cu doar 3,7%.
Doua sunt elementele care influenteaza costul rambursarii creditelor in valuta in ipoteza in care dobanzile nu se modifica: raportul euro – dolar si ritmul deprecierii leului fata de cele doua valute. Majoritatea analistilor nu se indoiesc de faptul ca in ultimele trei luni ale anului cursul leului va scadea atat fata de dolar, cat si fata de euro. Aceasta pentru ca la sfarsitul anului sa nu inregistram o crestere prea mare a monedei noastre fata de cosul valutar euro – dolar, care ne-ar ingreuna si mai mult exporturile. Daca deprecierea leului fata de cosul valutar este simplu de calculat, deprecierea fata de fiecare din cele doua valute depinde de cum va evolua paritatea euro – dolar.
Un raport al ABN Amro Bank estimeaza pentru sfarsitul anului un curs de 1,06 dolari pentru un euro. Daca va fi asa, atunci cursul monedei americane in raport cu leul ar urma sa creasca cu circa 9%, in timp ce euro ar urma sa urce cu numai 3,7% fata de leu. Evident, la fel de mult ar creste si valoarea in lei a unei rate la un credit contractat in moneda americana, respectiv in euro.
Exista si opinii potrivit carora paritatea euro – dolar va oscila, in perioada ramasa pana la sfarsitul anului, in jurul valorii actuale, de 1,13 dolari pentru un euro. Introducand in ecuatie acest raport de schimb, ar rezulta o depreciere a leului de 6,7% fata de dolar si de 5,3% fata de euro pana la 31 decembrie 2003. Acestea ar fi si procentajele cu care ar creste valoarea in lei a ratei lunare pentru creditele contractate in dolari, respectiv in euro.
Desigur, aceste calcule sunt valabile in situatia in care rata inflatiei pe 2003 va atinge valoarea prognozata, de 14% si, de asemenea, cresterea reala a leului in raport cu cosul valutar va fi de numai doua procente. Daca leul va inregistra o crestere mai mare, atunci scumpirea ratelor la creditele in valuta va fi mai mica.    n

Cum devine creditul In dolari un cosmar
Premise
Dolarului va creste in raport cu euro; la sfarsitul anului, cursul euro va ajunge la 1,06 dolari, fata de 1,13 la 19 septembrie. Banca Nationala a Romaniei va reusi sa atinga obiectivul de apreciere reala cu 2% a leului fata de cosul valutar euro – dolar. Rata anuala a inflatiei in 2003 va fi de 14%. Bancile nu vor modifica actualele rate ale dobanzilor la creditele in valuta.
Consecinte
– Curs euro la 31 decembrie 2003: 39.400 lei
– Crestere euro fata de 19 septembrie 2003: 3,7%
– Curs dolar la 31 decembrie 2003: 37.100 lei
– Crestere dolar fata de 19 septembrie: 9%
Intarirea dolarului fata de euro in urmatoarele trei luni ar duce la cresterea puternica a valorii in lei a ratei unui credit de 15.000 dolari rambursabil in 15 ani. Astfel, daca astazi rata lunara (circa 145 dolari) este de 4,9 milioane lei, la 31 decembrie ar ajunge la 5,4 milioane lei. In schimb, la un credit de aceeasi valoare, dar in euro, rambursabil tot in 15 ani, valoarea ratei lunare ar creste de la 5,5 milioane lei la numai 5,7 milioane lei.

Credit In dolari sau euro, acelasi drac
Premise
Cotatia dolarului in raport cu euro nu va creste; la 31 decembrie euro va fi cotat la aproximativ 1,13 dolari, cat era la 19 septembrie. Cursul leului va avea o crestere reala de 2% fata de cosul valutar euro – dolar.
Rata anuala a inflatiei va fi de 14%.
Nu se vor modifica dobanzile la creditele in valuta.
Consecinte
– Curs euro la 31 decembrie 2003: 40.000 lei
– Crestere euro fata de 19 septembrie: 5,3%
– Curs dolar la 31 decembrie 2003: 36.300 lei
– Crestere dolar fata de 19 septembrie: 6,7%
Chiar daca dolarul isi va mentine actuala cotatie fata de euro, deprecierea mai puternica a leului in ultimele trei luni va scumpi atat creditele in dolari, cat si pe cele in euro. Rata lunara a unui credit de 15.000 euro pe 15 ani va fi, la 31 decembrie, de 5,8 milioane lei,fata de 5,5 milioane lei in prezent.
In cazul unui credit similar in dolari, rata lunara creste de la 4,9 milioane lei la 5,3 milioane lei.