Conform unui comunicat remis de ANRE, furnizorii de gaze naturale au solicitate creșterea costurilor de achiziție a gazelor naturale (valoarea CUG) cu o valoare cuprinsă între 0,8 și 1,1 bani/kwh.

Prin OUG nr. 64/2016, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă  se  stabileşte  în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

Pentru perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2018, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat valoarea CUG la 81,48 lei MWh. Ulterior, furnizorii au solicitate majorarea valorii CUG ca urmare a creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. La finele anului trecut, noua conducere a ANRE a anunțat că nu a fost aprobată creșterea prețurilor solicitată de furnizori, o decizie urmand a fi luată la începutul acestui an. 

Surse din piață au declarat anul trecut că PSD ar fi cerut noii conduceri să nu modifice prețul gazelor până la încheierea sezonului rece, adică sfârșitul lunii martie 2018.

Totuși, comitetul de reglementare întrunit astăzi în ședință  a decis că se impune o majorare a valorii CUG, astfel că prețul a fost majorat de la 81,48 lei MWh la 88,28 lei MWh, ceea ce înseamnă o creștere de peste 8,3%. 

„Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018”, se arată în comunicatul ANRE.

Conform sursei citate, impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce  reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum.