Roșii mai scumpe cu 30%. Temperaturile ridicate din ultima vreme și umiditatea excesivă au compromis o mare parte din recoltele de tomate. Fermierii spun că producția este mai mică, comparativ cu anul trecut.
Temperaturile au afectat producția de roșii
Char dacă roșiile s-au copt înainte de vreme, față de aceeași perioadă a anului trecut, producția este mai mică. Astfel, prețul a crescut cu până la 30%.
Fermierii subliniază că polenizarea plantelor se face mai greu, iar tratamentele nu au același efect la temperaturi ridicate.
„Prețurile, da, sunt mai mari, este normal să fie. Nu știu câți au stat la aer condiționat și vin și comentează. Noi am muncit în cod roșu.
De exemplu, anul trecut roșia de suc a fost 1,80 lei, 70 de bani, acum e 2 lei, 5 lei, 6 lei, deci astea sunt prețurile și e normal”, a explicat producător de roșii, potrivit Știrile ProTV.
De asemenea, unii fermieri spun că au pierdut până la jumătate din recolte din cauza crăpării roșiilor și a bolilor care s-au răspândit rapid în aceste condiții.
Astfel, roșiile vor ajunge în piețe la prețuri de 9, 10 sau chiar 12 lei/kilogram.
Producătorii români de tomate și usturoi vor primi mai mulți bani
Anterior, Comisia Europeană a aprobat modificarea unei scheme de stat existente din România. A fost aprobată și o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane euro, echivalentul al 270,7 milioane de lei.
Scopul măsurii este să-i sprijine pe producătorii de tomate și usturoi, în contextul războiului din Ucraina.
Modificările au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat („TCTF”).
Cadrul a fost adoptat de Comisia Europeană la 9 martie 2023. Ulterior, a fost modificat la 20 noiembrie 2023 și la 2 mai 2024, potrivit unui comunicat al Executivului europeană.
Ajutorul constă în sume limitate de ajutoare sub formă de granturi directe
Comisia Europeană a aprobat schema inițială la 22 februarie 2024 (SA.112600). Ajutorul constă în sume limitate de ajutoare sub formă de granturi directe.
Potrivit comunicatului, măsura este deschisă producătorilor de tomate în spații protejate, precum serele, dar și producătorilor de usturoi.
România a notificat, printre altele, o creștere globală a bugetului cu 54,4 milioane euro, echivalentul a 270,7 milioane lei și majorarea cuantumurilor ajutorului individual pentru beneficiarii măsurii.