Dacă Guvernul Ciolacu va crește accizele pentru țigări, contrabanda va crește treptat
Luni, 17 iulie 2023, premierul României, Marcel Ciolacu, vice-premierul României, Marian Neacșu, și ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, au discutat despre creșterea accizelor pentru produsele care conțin tutun și nicotină cu reprezentanții industriei tutunului, BAT, JTI și PMI.
În cadrul discuției lor, reprezentanții industriei tutunului, BAT, JTI și PMI le-au explicat oficialilor români că, atunci când calendarele succesive, instituite înainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE), nu au fost respectate, contrabanda a crescut abrupt, piața legală a scăzut, iar bugetul statului a fost prejudiciat.
„Apreciem deschiderea pentru dialog, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie. Am avut o întâlnire în care ni s-a explicat că e nevoie de venituri mai mari. Am prezentat argumentele noastre, insistând că, pentru buget, riscul de a pierde din contrabandă e mai mare decât potențialul câștig din creșterea accizelor.
Am explicat că un sector economic atât de important are nevoie de predictibilitate, că există deja un calendar până în 2026, negociat anul trecut și inclus în Codul Fiscal de către un guvern al aceleiași coaliții și că nu e cazul să facem experimente de tip încercare și eroare. Experiența de până acum arată că orice măsură nesustenabilă se transferă în comerț ilicit”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare JTI, în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul.
În mai puțin de un an, accizele la țigări au crescut cu 11%
Vă amintim că, anul trecut, a intrat în vigoare un nou calendar de majorare a accizelor, ce este valabil pentru toate produsele care conțin tutun și nicotină. Prima majorare a avut loc în august 2022, iar a doua majorare a avut loc în aprilie 2023. În mai puțin de un an, accizele au crescut cu 11%, de la 565 de lei la 626 de lei.
„Din august până în prezent am avut deja două creșteri de acciză, taxe de consum, care se reflectă direct în buzunarul cetățeanului și în inflație, dată fiind ponderea acestor produse în coșul zilnic. De aceea, sperăm ca decizia finală la nivel de Guvern să țină cont de argumentele prezentate și să fie una înțeleaptă”, a explicat ea.
Potrivit spuselor sale, atunci când vine vorba de creșterea accizelor, „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar performanța prezentă este rezultatul unui program gradual, pe termen lung.
„Părem a fi pedepsiții de serviciu și victimele propriului succes, în condițiile în care reușim de trei ani de zile să fim cel mai solid contribuabil și să virăm anual la buget circa 4 miliarde de euro. Există o corelare clară între creșterea accizelor și cea a contrabandei”, a adăugat Gilda Lazăr.