Capital scria în urmă cu câteva săptămâni de pericolul ca prețul petrolului să sară de 100 dolari/baril, în special pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, ceea ce s-ar putea vedea în scumpiri la pompă.
Ieri pe la amiază, referința petrolului cu livrare în martie a urcat cu 2,02 dolari, până la 105,26 dolari/baril, în tranzacțiile electronice de pe bursa de mărfuri din New York – NYMEX (New York Mercantile Exchange). Aceasta reprezintă cea mai mare cotație înregistrată din luna mai 2011. Petrolul intrase în această cursă a scumpirilor săptămâna trecută, când a trecut de pragul psihologic de 100 dolari pe baril, pe măsură ce tensiunile din Orientul Mijlociu escaladau. Țițeiul a încheiat sesiunea de vineri cu o creștere de preț de circa un dolar, până la 103,24 dolari/baril.
Efect pozitiv pentru Iran?
Anunțul Iranului va avea probabil un impact minimal la nivelul livrărilor, spun analiștii, deoarece doar 3% din consumul de petrol al Franței provine din Iran. De asemenea, Marea Britanie nu a importat în ultimele 6 luni petrol de la republica islamică.
“Prețul a crescut mai mult ca o reflectare a îngrijorărilor cu privire la escaladarea viitoare a tensiunilor dintre Iran și Occident”, a spus Caroline Bain, analist la The Economist Intelligence Unit (EIU).
“Blocarea cantităților mici de exporturi către Marea Britanie și Franța implică riscuri foarte mici pentru Iran – ba chiar opusul, prinzând titlurile știrilor despre prețuri tot mai mari pentru petrol la nivel internațional, ceea ce Iranul este foarte dornic să încurajeze”, mai spune analistul EIU.
De ce am zis mai sus că maximul ultimelor nouă lun s-a stability în tranzacțiile electronice de pe NYMEX? Pentru că ieri piețele din SUA au fost închise cu ocazia vacanței de Ziua Președintelui.
Războiul declarațiilor și nu numai
Ministrul petrolului din Iran a spus duminică despre faptul că a oprit transporturile de țiței către companiile din Marea Britanie și Franța, într-o aparentă lovitură pre-preventivă împotriva Uniunii Europene, după ce aceasta a impus sancțiuni cu privire la exporturile de petrol cruciale pentru Iran. Acestea includ o înghețare a activelor băncii centrale și un embargo al petrolului stabilit să înceapă în luna iulie.
Rostam Qassemni, ministrul petrolului din Iran, a avertizat la începutul acestei luni că Teheranul ar putea tăia exporturile de petrol către țările “ostile” din UE. Cele 27 de națiuni din UE atrag circa 18% din exporturile de petrol ale Iranului.
Teheranul ia în considerare, de asemeneam extinderea embargoului către alte state europene, potrivit unei agenții de știri semioficiale.
Șeful companiei naționale de petrol a Iranului, Ahmad Qahlebani, a fost citat de agenția Mehr, spunând că țara va sista vânzările de petrol către națiunile care acționează împotriva Teheranului.
Sancțiunile UE, alături de alte măsuri punitive impuse de Statele Unite, sunt parte din eforturile Occidentului de a deraia Iranul de la programul său nuclear, despre care Vestul se teme că ar urmări construirea de arme atomice. Iranul a nega acuzațiile și a spus că programul este pentru scopuri pașnice.
Salvarea Greciei și momentul economic împing petrolul tot mai sus
Prețul petrolului a crescut de asemenea pe fondul speranței că noul pachet financiar de salvare a Greciei va fi aporbat luni, precum și în urma deciziei Chinei de a crește oferta de bani pentru a stimula creditarea și creșterea economică. Duminică, banca centrală a Chinei a spus că va scădea nivelul rezervelor pe care băncile trebuie să le țină la banca centrală, mișcare care ar elibera astfel fonduri de zeci de miliarde de dolari.
Petrolul a sărit de la cotația de 96 de dolari de la începutul acestei luni și pe fondul optimismului că economia globală va crește în acest an peste așteptările inițiale.
JP Morgan și-a majorat luni prognoza privind prețul petrolului la 135 dolari/baril, de la 120 dolari, astfel că petrolul Brent cu livrare în aprilie a urcat cu 79 de cenți, până la 120,37 dolari/baril pe bursa din Londra (ICE Futures exchange).
“Consolidarea impulsului economic are potențialul pentru a împinge prețul petrolului tot mai sus în următoarele 12 până la 24 de luni”, s spusn JP Morgan într-un raport.
Se scumpește benzina? Petrolul a sărit de 105 dolari/baril, după ce Iranul și-a redus livrările
21 februarie 2012, 08:22
Ultima modificare în 21 februarie 2012, 10:22
Prețul petrolului a sărit ieri la un maxim al ultimelor nouă luni, peste 105 dolari/baril, după ce Iranul a spus că a întrerupt exporturile de țiței către Marea Britanie și Franța, într-o escaladare a disputei cu privire la programul nuclear al țării din Orientul Mijlociu, transmite Associated Press. În plus, analiștii spun că pe fondul recuperării economice prețul petrolului ar putea atinge noi maxime în drumul spre 135 dolari/baril.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook