Pe fondul anticipărilor privind o relaxare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, care au condus la o tendință descrescătoare pentru prețul petrolului, la nivel internațional, cotația a înregistrat vineri un salt semnificativ. Scumpirea bruscă i-a surprins pe analiști.
Statele Unite au anunţat joi că o navă a Marinei SUA a distrus o dronă iraniană în Strâmtoarea Urmuz după ce aceasta a ameninţat nava, dar Iranul a comunicat că nu are informaţii despre pierderea unei drone.
Totuși, preţurile petrolului au crescut vineri cu aproape 2% în urma amplificării tensiunilor în Orientul Mijlociu, anunță presa internațională. În spatele creşterilor de vineri se află însă şi indiciile că Rezerva Federală – FED va reduce agresiv dobânzile pentru a susţine economia americană, apreciază analiștii de profil citați.
Doi oficiali importanţi ai Fed au făcut joi declaraţii privind necesitatea ca banca centrală să susţină economia, mărind probabilitatea ca dobânzile să fie reduse.
Iar saltul brusc al prețului petroluluii de vineri a venit în contextul în care cotaţiile barilului se îndreaptă spre cel mai mare declin săptămânal din ultimele şapte săptămâni, determinat de anticiparea unei relaxări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, dar şi de îngrijorările legate de cererea în de scădere, în timp ce temerile privind impactul unei furtuni în Golful Mexic s-au atenuat.
Preţul petrolului Brent este în urcare cu 1,9%, la 63,1 dolari pe baril, după un declin de 2,7% consemnat joi, când a scăzut pentru a patra zi consecutiv. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,5%, la 56,13 dolari pe baril. În şedinţa de tranzacţionare de joi, preţul petrolului WTI a închis în scădere cu 2,6%. Pe ansamblul săptămânii, petrolul american se îndreaptă spre o scădere de peste 6%.