Prețul pâinii ar putea crește? Odată cu scumpirea grâului, se scumpesc și produsele de brutărie. La ce preț se va vinde grâul, porumbul și boabele de soia în viitorul apropiat?
În curând, la cumpărături vom scoate mai mulți bani din portofel pentru produsele alimentare de bază. În acest moment, grâul se vinde la un preț mai mare. S-a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Ceea ce înseamnă că și prețul produselor de brutărie s-ar putea modifica. Cu cât se va scumpi pâinea?
Prețul actual al grâului
Prețul grâului la bursa de cereale din Chicago a crescut la cel mai ridicat nivel din decembrie 2012. Contractul de referință pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, ajungând la 8,03 de dolari per bushel, cel mai ridicat preț din decembrie 2012, potrivit bani.md.
Această schimbare a fost cauzată de situația culturii de iarna din Statele Unite ale Americii. Motiv pentru care deja au apărut îngrijorări legate de aprovizionarea la nivel global.
Situația agriculturii din SUA
Pe fondul îngrijorărilor apărute, Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA a explicat care este situația actuală. A informat că 45% din cultura de grâu se află într-o situație „bună spre excelent”, cu doar trei puncte procentuale sub estimările analiștilor.
„Există temeri privind viitoarea cultură de grâu, într-un moment în care stocurile globale sunt deja la un nivel scăzut, iar cererea este solidă. Este o combinație destul de explozivă.”
Nu doar prețul grâului a suferit modificări, ci și al porumbului și al boabelor de soia. Cotațiile futures la porumb au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, în timp ce la boabe de soia contractul de referință a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.
Agricultura europeană
În cazul statelor europene, Comisia Europene menționează că vânzările de grâu au crescut, la sfârșitul lunii precedente, la nouă milioane de tone. Statele membre ale Uniunii Europene se pot mândri cu exporturile din acest an. În prezent, cantitatea totală de grâu vândută de Uniunea Europeană este cu 25% mai mare în comparație cu anul precedent. Totalul respectiv nu include și exporturile Franței, care este unul dintre cei mai mari vânzători de grâu din blocul comunitar.
În ceea ce privește situația României, am reușit să înregistrăm vânzări record la cantitățile de grâu exportate. După o recoltă impresionantă în 2021, am depășit Rusia la cantități de grâu vândute în Egipt. Stat cunoscut ca fiind cel mai mare cumpărător de grâu la nivel internațional.
Statele Unite ale Americii estimează că, în sezonul care se va încheia în iunie 2022, UE va reuși să exporte 35,5 milioane de tone de grâu. Depășind astfel Rusia de pe primul loc al exportatorilor mondiali.