Vestea care cutremură Europa! Decizia luată de Vladimir Putin
Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat că eventualele discuții de pace din Ucraina nu pot fi o metodă prin care Rusia să se reînarmeze. De asemenea, el a mai spus că nu a văzut niciun semn că Federația Rusă ar dori să intre în astfel de negocieri de bunăvoie.
Oficialul britanic a mai spus că Marea Britanie își dorește să vadă că între cele două țări beligerante există discuții cât mai curând posibil, însă adaugă că Ucraina este cea care trebuie să stabilească parametrii pentru negocieri.
„Orice negocieri trebuie să fie reale, trebuie să fie semnificative, nu pot fi doar o frunză de smochin pentru reînarmarea Rusiei și recrutarea în continuare de soldați”, a declarat ministrul britanic de Externe, James Cleverly pentru Sky News.
„Nu prea văd venind nimic din partea Rusiei care să îmi dea încredere că Vladimir Putin intră în aceste negocieri cu bună credință. Retorica generală este încă foarte conflictuală”, a mai precizat oficialul.
Rusia cere ca regiunile anexate să fie recunoscute înainte de negocieri
Rusia afirmă că refuzul Occidentului de a recunoaște „noile teritorii” confiscate Ucrainei îngreunează negocierile de pace, după ce președintele Joe Biden a indicat că ar fi dispus să se întâlnească cu Vladimir Putin.
Kremlinul a declarat că este deschis la negocieri, dar nu și la cererea Occidentului de a se retrage din Ucraina. Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene la sfârșitul lunii septembrie, fără să controleze niciuna dintre ele.
După nouă luni de invazie, a pierdut mai mult de jumătate din teritoriul pe care l-a ocupat.
Președintele Biden a declarat reporterilor că este pregătit să se întâlnească cu liderul rus „dacă, de fapt, există un interes ca el să decidă că este în căutarea unei modalități de a pune capăt războiului”.
Aflat alături de el la Casa Albă, Emmanuel Macron din Franța a precizat că cei doi au convenit că nu îi vor îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis „care nu va fi acceptabil pentru ei”.
Această aparentă activitate diplomatică a urmat unor luni în care nu au existat prea multe semne de entuziasm pentru discuții. Armata rusă a fost forțată să se retragă în sudul Ucrainei, lansând în același timp atacuri pe scară largă asupra infrastructurii civile.
Olaf Scholz nu mai vorbise cu Vladimir Putin din luna septembrie
Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit cu președintele Putin pentru prima dată din septembrie. În timpul convorbirii de o oră, Berlinul a declarat că liderul german l-a îndemnat pe omologul său să găsească o soluție diplomatică care să implice retragerea trupelor rusești din Ucraina „cât mai curând posibil”.
Kremlinul a declarat că partea germană a făcut presiuni pentru acest apel, iar dl Putin a îndemnat Berlinul să „își reconsidere abordările în contextul evenimentelor din Ucraina”. Președintele Putin a atras atenția asupra „liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv a Germaniei”, iar Kievul a respins complet ideea de discuții, a adăugat Kremlinul.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat anterior reporterilor că Vladimir Putin rămâne deschis la discuții menite „să ne asigure interesele”. Dar Moscova nu era cu siguranță pregătită să accepte condițiile SUA: „Ce a spus de fapt președintele Biden? A spus că negocierile sunt posibile doar după ce Putin părăsește Ucraina”.
Potrivit acestuia, faptul că SUA nu recunosc „noi teritorii” în Ucraina a îngreunat căutarea unei baze reciproce pentru discuții. La sfârșitul lunii septembrie, președintele Putin a declarat patru regiuni ucrainene ca făcând parte din Rusia, dar, în timp ce forțele ruse din estul Ucrainei ocupă cea mai mare parte a Luganskului, invazia lor în Donețk a stagnat și sunt pe picior de plecare în Hereson și Zaporojie, în sud, scrie BBC.