Răsturnare de situație după un anunț venit din Rusia în cursul zilei de marți, 3 ianuarie. Se pare că Moscova este mai ostilă decât se credea inițiat și șansele semnării unui tratat de pace sunt practic imposibile. În mod inedit, nu este vorba despre situația din Ucraina, fiind vorba de alte tensiuni mai vechi cu o țară asiatică.
La începutul acestui an, Rusia a calificat drept imposibilă negocierea unui tratat de pace cu Japonia, pe motiv că Tokyo are un curs antirusesc și a impus o serie de sancțiuni Moscovei după ce a invadat Ucraina.
Se semnează tratat de pace?! Informația momentului, direct de la Moscova: Este imposibil
Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat, marți, 3 ianuarie, că dialogul dintre Moscova și Tokyo cu privire la un tratat de pace este „imposibil” din cauza „cursului antirusesc” al Japoniei.
„Cursul antirusesc” al Japoniei face imposibile discuțiile pentru un tratat de pace, a transmis ministrul adjunct de Externe rus, Andrei Rudenko, potrivit agenției de presă TASS.
Tensiunile dintre cele două țări datează din cel de-al Doilea Război Mondial
Nici până în prezent, Rusia și Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza disputei lor în legătură cu Insulele Kurile, confiscate de Uniunea Sovietică la sfârșitul războiului, chiar în largul celei mai nordice insule japoneze Hokkaido.
Insulele sunt cunoscute în Rusia sub numele de Kurile, iar în Japonia sub numele de Teritoriile nordice.
„Este absolut evident că este imposibil să discutăm despre semnarea unui astfel de document (n.r. – un tratat de pace) cu un stat care adoptă în mod deschis poziții neprietenoase și care își permite să amenințe direct țara noastră”, a declarat Rudenko într-un interviu pentru sursa citată.
Mai mult, Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în 2021, conform unor surse din interiorul FSB.
„Nu vedem semne că Tokyo se îndepărtează de cursul antirusesc și nici vreo încercare de a rectifica situația”, a continuat el.
Discuțiile dintre Rusia și Japonia s-au terminat brusc în martie 2022
Rusia s-a retras din discuțiile cu Japonia în luna martie a anului trecut, în urma sancțiunilor japoneze legate de invazia Rusiei în Ucraina. Ulterior, Japonia a reacționat dur, calificând mișcarea Moscovei drept „nedreaptă” și „complet inacceptabilă”.
„Odată cu începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, administrația premierului Fumio Kishida s-a alăturat în mod activ campaniei rusofobe dirijate de Occident, realizând de fapt o destrămare completă a rezultatelor cooperării reciproc avantajoase acumulate de-a lungul multor ani”, a mai spus Rudenko.
„Considerăm că o astfel de activitate a Tokyo reprezintă o provocare serioasă la adresa securității țării noastre și a regiunii Asia-Pacific în ansamblu. Avertizăm că, dacă această practică va continua, vom fi nevoiți să luăm contramăsuri proporționale pentru a bloca amenințările militare la adresa Rusiei”, a subliniat el.
Rachetele sunt pregătite de ambele părți
Anterior, postul de televiziune NHK a citat surse guvernamentale care au declarat că Ministerul japonez al Apărării are în plan desfășurarea de arme hipersonice cu o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri pe insula nordică Hokkaido și pe insula sud-vestică Kyushu.
La rândui, și Ministerul rus al Apărării a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din Insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka. Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir.