Persoanele asigurate care înregistrează daune ale locuinței ca urmare a unui cutremur nu vor fi mai obligate să solicite personal de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună, anunță PAID.
Conform Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului va trimite lunar către PAID o informare cu privire la activitatea seismică de pe teritoriul ţării, precum şi o informare de fiecare dată când se înregistrează un eveniment seismic care depăşeşte magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter.
În cazul în care românii asigurați au înregistrat daune ale locuinţei ca urmare a unui cutremur, nu vor mai trebui să solicite personal documentul de confirmare a evenimentului.
Până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la INCDF, o adresă în care reprezentanții Institutului menţionau intensitatea macroseismică resimțită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.
„Urmărim în permanenţă să venim în sprijinul asiguraţilor, iar simplificarea procedurilor pe care aceştia trebuie să le îndeplinească pentru realizarea dosarului de daună reprezintă doar unul din paşii pe care îi facem în această direcţie. Inițierea unei colaborări între PAID şi Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului înseamnă un aspect birocratic în minus pentru asiguraţii ale căror locuinţe au fost afectate de un cutremur”, a declarat Nicoleta RADU, Director General, PAID România.
Conform datelor prezentate pe site-ul PAID, la finele lunii ianuarie, mai puțin de 20% din locuințele din România erau asigurate împotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundații, alunecări de teren. Potrivit sursei citate, numărul polițelor în vigoare la 31 ianuarie 2018 era de doar 1.687.596.