Se spală rufe de Sânziene? Ce este total interzis să faci pe 24 iunie

Sursă: Dreamstime

Mulți români se întreabă dacă au voie să spele în ziua de 24 iunie, marcată cu cruce roșie în calendar. Biserica a spus clar răspunsul - avem sau nu avem voie?

În fiecare an, pe data de 24 iunie, românii din toate colțurile țării trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Potrivit calendarului data de 24 iunie este marcată cu cruce roșie și asta din cauză că are loc o mare sărbătoare pentru români.

Este vorba despre Sânziene sau Drăgaica, o zi cu o mare importanță pentru români. Având în vedere că este marcată cu cruce roșie, sunt anumite lucruri pe care nu avem voie să le facem.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, în această zi este prăznuită Nașterea Sfântului Iona Botezătorul. Cei care sunt credincioși merg la slujba din această sâmbătă cu flori de sânziene.

Ce poți face de Sânziene?

Pentru a-și asigura protecția împotriva ghinionului și pentru a invita norocul în toate demersurile, oamenii sunt sfătuiți să urmeze un set de tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi. Așa cum se obișnuiește în timpul sărbătorilor semnificative, se recomandă ca oamenii să se abțină de la efectuarea treburilor casnice sau a muncilor câmpului.

Mai degrabă decât să se angajeze în sarcini lumești, creștinii sunt încurajați să facă acte de bunătate, cum ar fi acțiuni caritabile, oferind asistență celor mai puțin norocoși, îngrijirea bolnavilor și hrănirea celor flămânzi. Obiceiurile și tradițiile asociate cu Sânzienele sunt diverse și variază în funcție de locația geografică din țară și de influențele regionale distincte.

Poți spăla de Sânziene?

Atunci când vorbim despre sărbătorile religioase, cea mai arzătoare întrebare a românilor este legată de posibilitatea de a spăla rufa.

Biserica spune că în zilele marcate cu cruce roșie nu avem voie să spălăm sau să facem curat..

Mai mult, tradițiile și obiceiurile din această zi arată că nu ar trebui nici măcar să ne spălăm pe cap. În caz contrar, vom încărunți mult mai devreme.

Potrivit folclorului, femeile care spală de Sânziene le vor supăra pe acestea iar ele se vor răzbuna. Nu în ultimul rând, femeile care nu respectă obiceiurile și care, totuși, vor spăla rufe, vor avea parte de evenimente triste în familie pe tot parcursul anului.

Aceste femei, mai spune tradiția populară, nu numai că vor vărsa lacrimi amare, dar vor atrage energiile negative și nici parte de noroc nu vor mai avea.

Tradițiile de Sânziene nu se opresc aici

În conformitate cu credința populară, mijlocul verii este considerat un festival fermecător. Se crede că în timpul nopții de Sânziene, tărâmurile cerești se deschid, permițând zânelor binevoitoare să iasă și să se angajeze în dansurile lor în locuri secrete și izolate.

Aceste spectacole eterice sunt invizibile pentru ochii oamenilor, deoarece se spune că oricine îndrăznește să asiste la desfătările lor se va îmbolnăvi incurabil.

Conform tradiției, fetele necăsătorite au ocazia să viseze la potențialele lor iubiri în această noapte încântătoare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, tinerele fete plasează flori sub pernă înainte de a adormi.

O altă practică obișnuită, observată în special în zonele rurale, presupune aruncarea de coroane de flori peste case. Se crede că, dacă o coroniță se prinde de coșul de fum, va urma în curând o nuntă în acea gospodărie.

Sânzienele marchează mijlocul verii

Sânzienele, cunoscute și sub numele de Drăgaica, simbolizează jumătatea verii, 24 iunie fiind considerată o perioadă de bun augur pentru culegerea ierburilor medicinale. Se crede că Sânzienele potențează parfumul florilor și sporește proprietățile curative ale plantelor medicinale.

Ziua de Sânziene reprezintă o zi dedicată celebrării iubirii, fertilității și îmbrățișării dorinței de viață.

”Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc”, spunea etnologul Marcel Lutic de la Muzeul Etnografic al Moldovei.