Investitorii străini nu sunt speriaţi de crize politice care nu au efecte pe termen lung, este de părere Jean Pascal Tricoire, CEO-ul Schneider Electric, companie de vârf din domeniul proiectării şi producţiei de soluţii de automatizare şi control, prezentă în România şi în alte 100 de ţări la nivel mondial. Potrivit acestuia, afacerile care vor prospera în viitor sunt cele care vor investi în inovaţie şi îşi vor eficientiza costurile din prisma resurselor energetice. „Companiile, oraşele şi comunităţile „verzi“ vor fi extrem de căutate“, spune CEO-ul companiei, într-un interviu acordat revistei Capital. 

Capital: În ultimul an, la nivel mondial au avut loc multe evenimente care au adus schimbări majore (alegerile din SUA, Franța, BREXIT). Cum catalogați aceste evenimente și care credeți că vor fi efectele pe termen mediu?
Jean Pascal Tricoire: O singură schimbare o văd majoră, respectiv ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cred că avem nevoie de Marea Britanie în UE pentru că aduce un simţ al pieţei şi al deschiderii pieţelor care e diferit faţă de celelalte ţări europene. În acelaşi timp, deciziile politice din Regatul Unit au fost contrabalansate de rezultatul alegerilor din Danemarca, Franţa şi probabil vor mai avea loc astfel de surprize. Noi suntem prezenţi în 100 de ţări, vindem către 190 de state şi politica noastră de business este extrem de specifică fiecărei zone şi ne adaptăm strategiile în funcţie de ce dictează voturile din ţara respectivă la nivel de conducere. O lume deschisă e mai bună pentru toată lumea decât o lume închisă. Anul 2017 a debutat cu schimbare la nivel european, şi sper că această schimbare să aducă deschidere din partea noilor lideri.

Capital: La începutul acestei luni, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris. Care ar putea fi efectele pentru statele care fac parte din acest acord și în special pentru statele membre UE?
Jean Pascal Tricoire: Acordul de la Paris privind schimbările climatice a trasat un deziderat comun: toate ţările îşi doresc reducerea emisiilor de CO2 pentru a stopa supraîncălzirea. Beneficiile acestei decizii sunt: oraşe mai puţin poluate, mai puţină presiune economică pentru că se  reduce consumul de energie, facturi mai mici şi, automat, creşterea puterii de cumpărare şi un lucru extrem de important, reducerea sau eliminarea dependenţei de ţări care sunt mari producătoare de resurse energetice. Nu comentez decizia SUA, dar nu pot să nu observ că Statele Unite sunt deja direcţionate către reducerea emisiilor de CO2, politică dictată de statele care formează această ţară. Sunt sigur că liderii locali înţeleg că respectivele zone vor fi competitive dacă sunt eficiente din punct de vedere energetic, dacă sunt locuri sigure, mai puţin poluate, respectiv „verzi“. Tinerii de azi preferă să locuiască în atfel de comunităţi. Cred că în cadrul acestui protocol semnat la Paris s-a stabilit un precedent extrem de important: angajamentele ferme să fie asumate şi de companii şi oraşe, nu doar de state. De exemplu, compania pe care o conduc funcţionează în clădiri cu emisii zero. Şi acest lucru ne-a ajutat să ne creştem afacerile de trei ori în ultimii ani. Aşadar, ce e benefic pentru state, e benefic şi pentru mediul de business. Nu cred că această abordare verde mai poate fi stopată de o decizie a unui lider. 

 

Capital: În ultima perioadă sunt tot mai mulți analiști și oameni de afaceri importanți care prevestesc o nouă criză mondială. Sunt reale aceste previziuni?
Jean Pascal Tricoire: Ultima criză a fost una profundă. Şi cred că încă ne recuperăm după efectele acesteia. Cred că acest an este primul care prevesteşte o ieşire din criză. Văd un scenariu pozitiv din punct de vedere economic, la nivel mondial. Economia SUA e puternică. Economia Europei, luând în calcul dobânzile mici, un preţ redus al petrolului, este într-un context favorabil din punct de vedere economic. Şi sper să urmeze o înţelegere mai legată la nivel politic în cadrul Uniunii. China este la finalul politicii economice de tranziţie, India, o ţară cu un miliard de locuitori, dă şi ea semne de revigorare. Cred că la finalul zilei, rămâne o singură îngrijorare: dependenţa tuturor ţărilor de resurse precum petrolul şi gazele, de resursele minerale pentru a-şi asigura consumul de energie. 

Capital: România se confruntă, acum, cu o criză politică. Cum credeţi că privesc investitorii străini aceste evenimente?
Jean Pascal Tricoire:
Vă pot spune un lucru: Atunci când noi decidem să investim într-o ţară, este pe termen lung. Aşadar, nu ne afectează crizele pe termen scurt. Suntem suficient de maturi să şi avem înţelepciunea să înţelegem că atunci când ne luăm un angajament de investiţii şi recrutăm, personal, avem o responsabilitate faţă de aceştia şi faţă de clienţii noştri. Anul acesta celebrăm 20 de ani de când activăm pe piaţa din România. În China operăm de 30 de ani, de exemplu. Ce vreau să scot în evidenţă este faptul că suntem fideli alegerilor pe care le-am făcut.

Capital: Ne puteți preciza ce înseamnă România pentru Schneider Electric?
Jean Pascal Tricoire: Biroul pe care îl avem în România este cel mai mare din SEE. Business-ul de aici este „bijuteria coroanei“ pentru noi. De asemenea, am extins afacerea şi am deschis şi un centru de customer- care la Bucureşti, care răspunde de clienţii pe care îi avem în toată Europa.  Am găsit în România oameni extrem de talentaţi, foarte pregătiţi şi foarte buni vorbitori de limbi străine.

Scurt CV

 

Jean Pascal Tricoire, președinte și CEO Schneider Electric, este absolvent al Ecole Supérieure d‘Electronique de l‘Ouest-ESEO ANGERS.

S-a alăturat companiei Schneider Electric in 1986, deținând inițial o serie de poziții operaționale în afara Franței – în Italia, China, Africa de Sud, SUA. A fost numit Executive Vice President in charge of Latin America, Africa, Middle East and Asia-Pacific în 2001 și a deținut această poziție până în 2004, fiind membru al Comitetului Executiv al companiei. În 2004, a fost numit Chief Operating Officer (COO) – director general operațiuni. A preluat poziția de Chief Executive Officer în 2006, iar din aprilie 2013 este Președinte și CEO (director general).

Schneider Electric, în cifre

Schneider Electric este prezentă în România din 1997, având sediul central la Bucureşti şi agenţii regionale în Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. Compania are 267 de angajaţi şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 280 de miloane de lei şi un profit net de 14 milioane de lei.