Toți șoferii trebuie să știe este că punctele de penalizare se anulează automat la șase luni de la sancțiune. Astfel, un șofer care a fost sancționat cu 2 puncte la începutul anului va scăpa de acestea la finalul lunii iunie.
Punctele de penalizare, un subiect foarte important pentru șoferi
La rândul ei, o nouă sancțiune va fi anulată după șase luni de la aplicare. În acest context, șoferii nu trebuie să facă niciun demers special pentru anularea punctelor de penalizare.
Amintim că permisul auto este suspendat în momentul în care șoferul ajunge să aibă 15 puncte de penalizare.
În cazul în care cineva dorește să afle câte puncte a acumulat, trebuie urmați mai mulți pași. În primul rând, trebuie formulată o cerere în acest sens la Brigada Rutieră.
Răspunsul poate veni pe loc, la ghișeu, sau în maximum 30 de zile de la solicitare.
„Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obțină, personal, la sediul poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”, arată articolul 208 din OUG 195/2002.
Reînnoirea analizelor necesită anumite analize
În altă ordine de idei, amintim că sunt necesare mai multe analize medicale în cazul în care o persoană dă de carnet sau vrea să-l reînnoiască pe cel existent.
Mai precis, cei ce doresc să obțină sau să reînnoiască permisul de conducere, după expirarea perioadei de valabilitate, trebuie să prezinte o fișă medicală care atestă că sunt în stare să conducă un vehicul.
Pentru completarea fișei, este necesar să efectueze vizite medicale. Este vorba despre următoarele analize:
- medicină internă;
- pneumologie;
- ortopedie și traumatologie;
- neurologie;
- psihiatrie;
- ORL;
- oftalmologie.
De asemenea, șoferii trebuie să facă şi o vizită la medicul de familie. Mai exact, aceștia trebuie să ataşeze fișei medicale o adeverință care să confirme că nu suferă de boli cronice. Medicul de familie va acorda această adeverinţă.
Conducătorul auto trebuie să treacă cu succes toate examenele medicale și să fie declarat apt pentru a conduce un autovehicul.
Astfel, nu va putea obține permisul dacă este declarat inapt la unul dintre examenele menționate
Amintim că fișa medicală are o valabilitate de un an de la data eliberării.