Printre restricţiile anunţate de Guvernul spaniol se numără:
- Setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în mall-uri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi;
- Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.
Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22; - Se vor efectua verificări ale eficienţei energetice a anumitor clădiri.
Măsurile sunt precizate într-un decret regal şi vor fi impuse după o perioadă de tranziţie de o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023. Guvernul de la Madrid a cerut totodată firmelor private să recurgă mai mult la telemuncă.
Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură şi al reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina. Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului.
Începând cu 1 august 2022, statele membre ale UE, trebuie să reducă voluntar cu 15% consumul de gaze naturale
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a explicat luni, 1 august, cum a fost luată această decizie, dar și ce pregătiri trebuie să facă toate statele membre ale UE, inclusiv România.
Într-un interviu acordat pentru El Mundo, șefa CE subliniază faptul că toate statele europene trebuie să ia în calcul un scenariu sumbru privind aprovizionare cu gaze a UE și să se pregătească deja, având în vedere incertitudinile venite din Rusia.
„Trebuie să rămânem uniți, pentru că singurii responsabili pentru această criză energetică sunt la Moscova și nicăieri altundeva. Având în vedere că Rusia a încetat deja parțial sau complet furnizarea de gaze către 12 state membre trebuie să fim cu toții pregătiți pentru cea mai gravă situație”, a adăugat șefa CE.
Președintele Comisiei Europene a menționat că foarte multe țări UE sunt dependente de gazul rusesc, din diferite motive, fiind mai vulnerabile în condițiile actuale.