Proiectul Nabucco a primit 16 oferte neangajante de la companii interesate să achiziţioneze volume de gaze naturale din capacitatea anuală de transport de 31 de miliarde de metri cubi a gazoductului, a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

Oficialul european a estimat că perioada de licitare pentru capacitatea de transport a Nabucco s-ar putea încheia la începutul lui 2010, iar Comisia Europeană (CE) este încrezătoare privind perspectivele de finanţare.

Cele cinci state al căror teritoriu este traversat de gazoduct au semnat, luni, un acord prin care sunt stabilite detaliile privind tranzitul şi taxele.

Odată încheiat acordul, consorţiul Nabucco, care include România, Austria, Germania, Bulgaria, Ungaria şi Turcia, se poate concentra asupra vânzării prin licitaţie a capacităţii gazoductului.

„Procesul de licitaţie deschisă ar trebui să se încheie la sfârşitul lui 2010. Semnarea acordului interguvernamental a fost o precondiţie pentru procesul de vânzare, întrucât acum se cunosc toate condiţiile şi detaliile legate de taxe”, a spus Piebalgs.

Potenţialii finanţatori vor avea, astfel, o imagine clară privind cererea pentru gazele naturale transportate de Nabucco la intrarea în uz a gazoductului în 2014.

„Consorţiul Nabucco a primit 16 oferte iar capacitatea vizată de acestea este mai mare de 31 de miliarde de metri cubi, aşa că nu există niciun fel de temeri privind finanţarea”, a spus el.

Totodată, Rusia poate participa la construcţia gazoductului ca „agent liber” pentru aprovizionarea companiilor care vor să cumpere gaze naturale ruseşti prin intermediul Nabucco.