Comentariile ei vin în contextul în care forțele ruse au fost, din nou, învinse în Ucraina, cedând mai multe zone din provincia de sud Herson, scrie Daily Mail.

Preşedintele Vladimir Putin a promulgat, miercuri, legea care oficializează anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, care reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei. În ultima provincie, Putin a revendicat și proprietatea asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Un nou indiciu al eșecului resimțit de Moscova

După cum notează Daily Mail, comentariile lui Simonian din dezbaterea televizată sunt cel mai recent indiciu al șocului resimțit de Moscova în privința conflictului.

Ea a dat ca exemplu celebrul caz al generalului Dmitri Pavlov, un comandant rus care ajuns în fața plutonului de execuție după ce forțele sale, deși superioare din punct de vedere numeric, au fost înfrânte de nemți la începutul ”Operațiunii Barbarossa”, invazia declanșată de Hitler în 1941. Ea nu a menționat însă că, după zeci de ani, generalul Pavlov a fost grațiat, ca urmare a unei investigații care a constatat că acesta nu putea realiza, în mod realist, obiectivele militare așteptate de Kremlin.

Comandanții ruși din Ucraina au dat dovadă de „lașitate”

Margarita Simonian a sugerat că retragerile recente au fost similare cu prăbușirea frontului de vest al Rusiei, în urmă cu opt decenii. Comandanții ruși din Ucraina au demonstrat „lașitate” în „retragerea neautorizată din pozițiile strategice”, a declarat ea, susținând că eșecurile recente ale forțelor ruse au făcut-o să se simtă rău.

Vladimir Putin nu a executat, deocamdată, niciun general, dar ofițerii superiori au fost dați afară, după începutul invaziei, în februarie. Un alt propagandist al lui Putin, Vladimir Soloviov, a susținut că Rusia trece prin „cel mai dificil moment al istoriei sale” din cauza înfrângerilor din Ucraina.

Ministrul Apărării, scos „țap ispășitor”?

Putin îl va scoate, cel mai probabil, „țap ispășitor” pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru dezastrul militar al armatei ruse din Ucraina, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Dezastrul are loc pe fondul creșterii numărului de critici referitoare la modul în care se desfășoară în prezent „mobilizarea parțială”

Decretul semnat de Putin prevedea, printre altele, scutirea de la mobilizare a studenților. Putin a declarat că „ministerul Apărării nu a reușit să pună în acord cadrul legislativ cu lista celor care nu fac obiectul mobilizării și că e nevoie să se facă ajustări. Aceasta critică directă adusă ministerului Apărării este, implicit, o critică la adresa lui Șoigu, pe care Putin pare să-l facă responsabil pentru eșecurile invaziei Ucrainei”, subliniază analiza ISW.